Ostalo 17. svibanj 2017.

Predstavljena riječka Primorska kuća

Predstavljena riječka Primorska kuća
Danas je predstavljen novi projekt Turističke zajednice grada Rijeke pod imenom Primorska kuća. Primorska kuća novi je turistički proizvod u centru grada Rijeke na adresi Krojačka 1 i nadopuna turističke ponude destinacije.
 
O značaju projekta govorili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Pojedinosti uređenja okoliša i lokacije prezentirao je Željko Vitas, ravnatelj direkcije zajedničke komunalne djelatnosti Odjela gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke.
 
Gradonačelnik Obersnel istaknuo je značaj ovakvih i sličnih projekata koji oplemenjuju turističku ponudu destinacije i promoviraju očuvanje tradicijskih običaja i autohtonih proizvoda primorskog kraja. Gradonačelnik je također istaknuo i značaj suradnje koju Grada Rijeke ostvaruje u raznim projektima i gospodarstvu na razvoju turističkih i drugih projekata i ideja.
 
O značaju Primorske kuće i projekta više je govorio direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, koji je izjavio da Primorska kuća sa svojom jedinstvenom lokacijom i ponudom predstavlja novu turističku atrakciju, a turističku ponudu destinacije nadopunjuje i s novom konobom koja će na meniju imati isključivo autohtona primorska jela bazirana na tematskim kuharicama. Tu je i nova suvenirnica  koja će u svojoj ponudi imati originalne, autohtone i tematske suvenire s područja cijele Primorsko- goranske županije. Nakon današnje prezentacije, očekuje se skoro stavljanje u funkciju konobe i suvenirnice.

 
Projekt Primorska kuća pokrenula je Turistička zajednica grada Rijeke s namjerom stavljanja u funkciju zgrade koja predstavlja tradicionalnu gradnju na području Primorja. Adaptacijom zgrade, sukladno projektu koji je izrađen u suradnji s Gradom Rijeka te Upravom za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Rijeci, sačuvana je povijesna vrijednost načina gradnje, pa i života, koji ima svoje korijene u povijesti i tradiciji ovoga kraja. Procijenjeni troškovi stavljanja u funkciju Primorske kuće iznose 900.000,00 kn.
 
U prizemlju Primorske kuće planiran je ugostiteljski objekt - konoba gdje će se pripremati autohtona jela s našeg područja u suradnji s autorom knjiga autohtone kuhinje (Zeleno i plavo na pijate, Nonina kuhinja, Iz padela naših nona) Damjanom Miletićem. Bit će to prva konoba koja će imati pisane kuharice za jela koja se poslužuju u prostoru konobe.
 
Na prvom katu smjestit će se izložbeno-prodajni centar autohtonih proizvoda i suvenira s područja Primorsko-goranske županije, a gdje će se provoditi i brojne promotivne aktivnosti i edukacije u cilju promocije autohtonih namirnica.