Ostalo 29. ožujak 2018.

Rekordan broj trail trkača na “100 milja Istre”

Rekordan broj trail trkača na “100 milja Istre”
100 milja Istre, jedna od najjačih i najkvalitetnijih utrka u dijelu centralne i južne Europe, održava se od 06. do 08. travnja. Ove godine, najveća trail utrka u Hrvatskoj, slavi svoje 6. izdanje, a peta etapa kreće iz Lovrana.
 
Utrka “100 milja Istre” iz godine u godinu privlači sve više zaljubljenika u ovaj sport pa će se tako ove godine u Istri natjecati gotovo 2.000 trkača iz 52 zemlje. Kada se broju trkača pribroje obitelji i pratnje trkačima, očekivani broj turista u višestruko će narasti.
 
Kontinuirani rast broja natjecatelja i njihovih pratnji potvrda su atraktivnosti i kvalitete utrke koja je od prošle godine punopravni član svjetske elitne skupine utrka Ultra Trail World Toura (UTWT). UTWT je svjetska liga ultra trail utrka, a utrka 100 milja Istre izabrana je između trinaest tisuća trail utrka koje se održavaju diljem svijeta.  
 
Razvojem discipline trail trčanja, nastala je kategorija trkača koji se na svjetskoj razini nazivaju Elitnim trkačima. S ulaskom 100 milja Istre na UTWT listu, elitnim trkačima ova je utrka ušla u njihove osobne kalendare pa je tako već prošle godine u utrci sudjelovao Amerikanac Dylan Bowman i pritom postavio rekord staze od 100 milja roku od 17 sati i 51 minutu. 
 
U kategoriji elitnih trkača, skidanje rekorda i osvajanje postolja za ovu godinu, najavio je Škot Paul Giblin, kojem će ovo biti drugi pokušaj osvajanja “100 milja Istre”, dok će u ženskoj kategoriji Talijanka Francesca Canepa, neprikosnovena kraljica “100 milja Istre”, trčati s ciljem postavljanja osobnog rekorda. 
 
Blue staza sa startom u Lovranu
 
Na Blue stazi od 110 km koja starta iz Lovrana, ovogodišnji elitni trkači Carlo Salvetti (ITA) te Marjan Zupančić (SLO) već su najavili oštru borbu za prvo mjesto u muškoj kategoriji, dok će se u ženskoj kategoriji za postolje boriti Maja Marukić (CRO) i Angela Waters (NZL).
 
Trail utrke trče se u prirodi po označenim stazama, većinom izvan uređenih površina te uz savladavanje značajnih visinskih razlika. Trail trkači natjecat će se u jednoj od 4 izabrane discipline: 100 milja, 110 km, 67 km i 41 km. Na trkače i stazu pazit će više od 350 volontera iz Hrvatske i zemalja gotovo cijele Europe. 
 
Staza prolazi prirodnim i povijesnim znamenitostima od Labina i Lovrana preko grebena Učke i Ćićarije sve do cilja u Umagu. 
 
Start utrke od 100 milja je u petak 6. travnja u 17 sati iz Labina. Utrka na 110 km počinje točno u ponoć u Lovranu. U subotu u 8 sati u Buzetu je start utrke na 67 km, a u 14 sati u Motovunu starta trail utrka na 41 km. Cilj svih utrka je u Umagu.
 
Tradicionalno i ove je  godine u program uključena utrka za najmlađe pod imenom “Jedna milja Istre”. Lista prijavljenih trkača popunila se u prvih par dana od objave trke te se time ova utrka pridružila listi rekorda koje 100 milja Istre ove godine bilježi.
 
Organizatori utrke 100 milja Istre svake godine pomno rade na razvoju utrke. Inspirirani digitalnim transformacijama u društvu na globalnoj i lokalnoj razini, ovogodišnju će utrku obitelji natjecatelja i obožavatelji traila, iz svih krajeva svijeta, moći pratiti u realnom vremenu kroz live stream putem Facebook stranice 100 milja Istre. 
 
Dodatna novost za ovu godinu je partnerska suradnja s Fakultetom zdravstvenih studija u Rijeci, Društvom Crvenog križa Istarske županije te Istarskim Planinarskim Savezom. 
 
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci u utrci je prepoznao priliku za aktivno sudjelovanje studenata. Studenti će dio praktičnog dijela nastave realizirati na samoj utrci kroz usluge fizioterapije za natjecatelje, a znanstveni dio kroz provođenje istraživanja uz podršku globalne baze podataka iz sportske medicine kojoj će moći pristupiti kroz partnerstvo upravo s utrkom 100 milja Istre.
 

Na konferenciji za novinare utrku su predstavili Alen Paliska, direktor utrke i Marko Gregurić, direktor Sport box-a. Uz njih, Luiza Sandalj, direktorica TZO Lovran, te Toni Družeta, zamjenik načelnika općine Lovran, ujedno i koordinator starta u Lovranu.
 
“Posebna novost ovogodišnjeg starta iz Lovrana je ta što smo start utrke iz Starog Grada  premjestili niže na lovranski mul koji će dati dodatnu atraktivnost na ponoćnom startu, uz 300 lampica sudionika. S mora na vrh Učke za sat vremena stići će prvi trkači. Moram se zahvaliti našoj TZO Lovran na dugogodišnjoj izvrsnoj suradnji te pohvaliti uključivanje dva komunalna društva Liburnijske vode d.o.o. Jurdani i Stubica d.o.o. Lovran. Iznimno mi je drago što i ove godine od preko 2000 prijavljenih, sudjeluje i 10 naših Lovranaca, dok ću ja biti koordinator starta u Lovranu i sudionik najkraće od 42 km iz Motovuna do Umaga. Za kraj vas pozivam na start utrke koji će se održati 6.travnja točno u ponoć s lovranskog mula,” rekao je Družeta
 
“Sve veći broj turista željnih aktivnog odmora mogu uživati u mnogobrojnim šetnicama, planinarskim i biciklističkim stazama na području Općine Lovran i u Parku prirode Učka. Ultra-trail utrka 100  Milja Istre postala je turistički događaj koji obogaćuje i promovira turističku ponudu Lovrana i pridonosi atraktivnosti destinacije prije početka glavne sezone”, zaključila je Sandalj.