Ostalo 26. srpanj 2020.

Riccardo Staraj i Midnight blues band oduševili Mošćenice

Riccardo Staraj i Midnight blues band oduševili Mošćenice

Startao je 2. Jerry Ricks Blues Festival- Riccardo Staraj &  Midnight blues band s gostima oduševili publiku u Mošćenicama

Drugo izdanje “Jerry Ricks blues festivala Kastav & Opatija riviera” započelo je sinoć na Kosnici koncertom umjetničkog voditelja Riccarda Staraja i njegovog Midnight blues banda. Mitsko mjesto na samom rubu starog grada s jedim od najljepših pogleda na Kvarner bila je prva postaja ovogodišnje blues karavane koja  će narednih tjedan dana širiti evanđelje po bluesu u spomen na Philadelphia Jerryja Ricksa.


Organizatori suočeni po prvi put s nepredvidivim okolnostima vezanim za trenutnu pandemiju s oprezom i nestrpljenjem su iščekivali otvorenje festivala koji je u posljednji moment bio programski reduciran zbog aktualne situacije s koronavirusom. No, ako je suditi po sinoćnjem otvorenju, festival nije mogao bolje započeti unatoč trenutnoj situaciji poznatoj kao “novo normalno”. Publika željna kvalitetne svirke izvrsno je reagirala na sjajan nastup koji je izveo Riccardo Staraj &  Midnight blues band uz podršku Maura Staraja i Kristine Radovčić Kiki koji su za ovu priliku nastupili kao gosti. Iako je Mauro bio od početka najavljen kao dodatno pojačanje na klavijaturama te vokalu, spontana atmosfera i odlična vibra inspirirala je Riccarda da na binu pozove Kristinu Radovčić Kiki iz banda The Blondes te s njom otpjeva blues klasik Sweet home Chicago. A upravo blues klasici i standardi obilježili su jučerašnju svirku koju su uz Riccarda Staraja maestralno odradili Marko Sedlak (gitara), Jure Prša (bass), Edi Lazarić (bubanj) i Josip Rubinić (truba). Nadahnute izvedbe, brojna sola i improvizacije te odličan prijem kod publike izvukli su iz banda i posljednju kap znoja u gotovo dva sata svirke koja je završila ovacijama i bisem.

“Bilo je super, a otvorenje je prošlo sjajno. Drago mi je da se publika pridržavala svih naputaka koje smo morali ispuniti da bi se uopće festival održao. Zato, hvala svima od publike, produkcije, banda i gostiju”, istaknuo je Riccardo Staraj te istaknuo važnost kontinuiteta održavanja blues festivala koji u našem kraju uspješno egzistira već petnaest godina.

“Željeli smo održati Festival i ove godine iako u skromnijem izdanju i na simboličkoj razini poslati poruku kako je uz odgovorno ponašanje moguća i zabava, kad već moramo naučiti živjeti s koronavirusom”, zaključio je Riccardo Staraj.


S njegovim zaključkom složio se i Mauro Staraj koji je također guštao na bin nakon poduže pauze uzrokovane pandemijom.

Ovaj festival je vrh, a osim činjenice da se je u pitanju blues, poseban je i po lokacijama. Kraj u kojem živimo toliko je jedinstven da sam primjerice danas imao privilegiju pit kavu u Kastvu, otići do Veprinca i nastupiti u Mošćenicama. Dakle u jednom danu guštao sam u tri stara grada u razdaljini od 20 kilometara i zaokružio večer na bini, istaknuo je Mauro Staraj dok je Dean Škaljac pjevač legendarne riječke grupe Grad bio oduševljen i atmosferom i ambijentom, a posebno ga je dojmio Starajev nastup.

Danas, 26. srpnja, festival se seli na trg Sv. Ivana, u samo srce Lovrana, gdje će nastupiti vrhunski gitarist Damir Halilić Hal, ujedno i umjetnički voditelj festivala.

Sutra, 27. srpnja rezerviran je za “off program” Jerry Ricks art & vision koji sadrži otvorenje izložbe o Jerryju Ricksu, projekciju filma “Črni Kastavac” by Igor Modrić te Cigar box guitar presentation by Ivan Smoothead Petričić, dok će u utorak umjesto koncerta u Klani, blues karavana napraviti kratki predah. 29. srpnja u Matuljima će publiku oduševiti hrvatska blues ikona Zdenka Kovačiček uz pratnju Greenhouse blues banda, dok je matuljski intro rezerviran za umjetničke voditelje.


Na Ljetnoj pozornici, 30. srpnja zasvirat će Mateja Majerle te Jed Becker’s Group ft. Elvis Stanić, a posljednjeg dana srpnja “grad na brege” postaje pozornica velikog finala Jerry Ricks blues festivala. Kastavske koncerte na Crekvini otvorit će nastup jedne od najboljih blues jazz pjevačica mlađe generacije, Valerije Nikolovske i banda Blues company, nakon čega slijedi nastup banda Bogart, kultnog glazbenika Branka Bogunovića Pifa koji je snimio preko 340 albuma i bio član Animatora, Plave trave zaborava te Drugog načina. Posljednji dan festivala rezerviran je za još jednu legendu, Dadu Topića koji će nastupiti u kombinaciji s Lelom & Joeom Kaplowitzem uz Kazališni band KKV te sjajan sastav Black Coffee. S obzirom na preporuke koncerti u Kastvu moći će se pratiti putem video streama na trgu Matka Laginje, pa će tako sjajne izvedbe moći poslušati i pogledati širi auditorij, najavio je Staraj.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a svi koncerti počinju u 21 sat.