Ostalo 25. srpanj 2020.

Riccardo Staraj i Midnight blues band otvaraju JRBF

Riccardo Staraj i Midnight blues band otvaraju JRBF

Kosnica, predivni “tarac” iz crkve Sv. Andrije u mitskim Mošćenicama, ove subote 25. srpnja bit će prva postaja ovogodišnje korona blues karavane. Iako je u startu bio drugačiji festivalski raspored, korona situacija promijenila je već najavljeni raspored, a organizatore stavila pred novo iskušenje- u najkraćem roku presložiti reducirati i presložiti program.

Za otvorenje festivala u ovim korona uvjetima sve je spremno. Moram napomenut da ćemo voditi evidenciju publike, a na Kosnici će biti postavljene stolice, što nimalo neće umanjiti dojam te sjajne lokacije s pogledom na Kvarner”, najavio je Riccardo Staraj, jedan od umjetničkih voditelja festivala, ujedno i izvođač.

Staraj će nastupiti na domaćem terenu u pratnji svog izvrsnog banda kojem će sa za ovaj nastup pridružiti i njegov prezimenjak Mauro.

“Nastupit ćemo u ustaljenoj postavi. Marko Sedlak, Jure Prša, Edi Lazarić, Josip Rubinić, dok će nam se na klavijaturi pridružiti Mauro Staraj. Za otvorenje smo pripremili obrade, tako da će repertoar sačinjavati većinom blues standardi, dok će neke pjesme otpjevati Maruo Staraj”, dodao je Riccardo te najavio ostatak festivalskih večeri.

“U nedjelju, 26. srpnja festival se seli na trg Sv. Ivana, u samo srce Lovrana, gdje će nastupiti vrhunski gitarist Damir Halilić Hal, ujedno i umjetnički voditelj festivala. Ponedjeljak, 27. srpnja rezerviran je za program Jerry Ricks art & vision koji sadrži otvorenje izložbe o Jerryju Ricksu, projekciju filma Črni Kastavac by Igor Modrić te Cigar box guitar presentation by Ivan Smoothead Petričić, dok će u utorak umjesto koncerta u Klani, blues karavana napraviti kratki predah. 29. srpnja u Matuljima će publiku oduševiti hrvatska blues ikona Zdenka Kovačiček uz pratnju Greenhouse blues banda, dok je matuljski intro rezerviran za umjetničke voditelje. Na Ljetnoj pozornici, 30. srpnja zasvirat će Mateja Majerle te Jed Becker’s Group ft. Elvis Stanić, a posljednjeg dana srpnja grad na brege postaje pozornica velikog finala Jerry Ricks blues festivala. Kastavske koncerte na Crekvini otvorit će nastup jedne od najboljih blues jazz pjevačica mlađe generacije, Valerije Nikolovske i banda Blues company, nakon čega slijedi nastup band Bogart, kultnog glazbenika Branka Bogunovića Pifa koji je snimio preko 340 albuma i bio član Animatora, Plave trave zaborava te Drugog načina. Posljednji dan festivala rezerviran je za još jednu legendu, Dadu Topića koji će nastupiti u kombinaciji s Lelom i Joeom Kaplowitzem uz Kazališni band KKV te sjajan sastav Black Coffee. S obzirom na preporuke koncerti u Kastvu moći će se pratiti putem video streama na trgu Matka Laginje pa će tako sjajne izvedbe moći poslušati i pogledati širi auditorij”, najavio je Staraj.


Kako su nedavno istaknuli organizatori, reducirano izdanje festivala koje je pred nama, pripremljeno je imajući u vidu cjelokupnu situaciju u kojoj smo se našli, što uključuje prije svega odgovorno ponašanje i poštivanje odluka nadležnih tijela.

“Kontinuitet održavanja blues festivala našem kraju, koje traje gotovo petnaest godina, željeli smo održati i ove godine iako u skromnijem izdanu i na simboličkoj razini poslati poruku kako je uz odgovorno ponašanje moguća i zabava, kad već moramo naučiti živjeti s koronavirusom”, zaključio je Staraj.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a svi koncerti počinju u 21 sat.