Ostalo 17. svibanj 2015.

Riječki prsten na Kvarnerfestu

Riječki prsten na Kvarnerfestu
Zvukovi, okusi, boje i mirisi Kraljevice, Kostrene, Jelenja, Čavje, Kastva, Bakra i Viškova četvrtog su dana Kvarnerfesta dominirali riječkom Deltom. Uz bogat glazbeni program Riječki se prsten predstavio posjetiteljima.
 
Predivne kostrenske plaže, draži Kraljevice i pripadajućih joj naselja, znamenitosti starog Bakra i Kastva, jedinstvena grobnička priroda, samo su mali dio svega što nudi Riječki prsten.
 
“Rijeka s Riječkim prstenom ima sve što treba vrhunskoj turističkoj regiji: bogatu kulturnu ponudu, prekrasne plaže i romantične stare gradove,” naglasili su organizatori.
 
Pod motom “Doživi, osjeti, kušaj i zabavi se” predstavljene su znamenitosti i najavljene brojne nadolazeće manifestacije, poput kostrenske Dobrodošlice ljetu, grobničkog Festivala palente i sira, Kastafskog kulturnog leta, Margaretinog leta… 
 
Na danu Riječkog prstena predstavljeni su i običaji te autohtoni proizvodi, jela i suveniri iz našeg kraja. 
 
Na štandovima su se predstavili brojni izlagači te zajednička Razglednica Riječkog prstena. S Kastva su na Deltu stigli Udruga Kastavska Mavrica i OPG Gostović. Kostrenu su predstavljali: OPG Šilić, Ljiljana Lukanović, Đurđica Kršul i Mirjana Perić s ručno rađenim suvenirima, Likovna udruga Veli pinel te Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali. Grobničani su dakako poslali svoj nadaleko poznati sir te domaće kolače, medenjake i likere, a svoje su mjesto na štandu našli i suveniri Grobničkih dondolaša. Izostali nisu ni Bakarski baškot i Bakarska vodica, koju su donijeli Težaki i težakinje s Praputnjaka te autohtoni suveniri Dar 19. Viškovo su predstavili Ksenija Straga te domaće radinosti Stella&Boky i Lilly pletenje, a Kraljevicu dva obiteljsko poljoprivredna gospodarstva.
 
Veselo je bilo i na pozornici. Goste su zabavili kostrenska Klapa Kamik i Čakavska grupa Osnovne škole Kostrena. Predstavilo se i Kulturno umjetničko društvo Lanterna te Dorić i Mlakar s Klapom, koji su stigli iz Kraljevice. Velika delegacija predstavljala je Bakar: Bakarska gospoda i kapetani, Gradska straža, Klapa Škrljevo, Lucija Rajnović, KUD Sloga i KUU Sklad. Brevis bend s Viškova, zaključio je  predstavljanje Riječkog prstena. Zanimljivo je, pogotovo za one koji su na Deltu stigli gladni, bilo i ispred pozornice, gdje je Udruga Palentar kuhala grobničku Palentu kompiricu.