Ostalo 24. svibanj 2015.

Spektakularne borbe gladijatora u Crikvenici

Spektakularne borbe gladijatora u Crikvenici
Atraktivnim gladijatorskim borbama, u samom srcu grada, završio je prvi dan 9. Ad Turresa, manifestacije koja Crikvenicu vraća 2000 godina u prošlost, u vrijeme starih Rimljana. 

Veliko finale prvog dana malo je koga ostavilo ravnodušnim. Gladijatori su, na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, uistinu dali sve od sebe, o čemu najbolje svjedoče ožiljci i tragovi, vidljivi na tijelima sudionika nakon borbi.

Takav se rasplet dana nije dao naslutiti jer je 9. Ad Turres ,u jutarnjim satima, započeo mirno, Likovnom radionicom. Popodne se manifestacija nastavila prezentacijom antičkog života i sajmom antičkih proizvoda. Crikveničanima i njihovim gostima predstavili su se tako: kamenoklesar, grnčar, kovač, tkalja, košaraš. Moglo se vidjeti i kako su izgledali: antički logor, kuhinja te brojni zanati poput izrade freski, štitova i antičkih frizura. 

Uvod u vrhunac dana bila je povorka svih sudionika, koji su prošetali od trga ispred Gradske knjižnice do Trga Stjepana Radića. Legija Gemina XIII postrojila se i predstavila borbene formacije. Crikvenicu je posjetio i sam Cezar, a predstavila se i vrhovna svećenica, Vestalka. Svoje su umijeće pokazale antičke plesačice, a okupljene je pozdravio i Vespazijan. Posebno su atraktivni bili krotitelji vatre.

“Ad Turres je naša tradicionalna manifestacija. Prvi put je organiziramo u predsezoni. Htjeli smo vidjeti na koji način će naši gosti reagirati. Nažalost malo nam je planove pokvarilo loše vrijeme, ali sudionici su vrlo uporni,” naglasila je Gordana Jelenović, voditeljica Turističko- informativnog centra Crikvenica.

Program Ad Turresa sutra seli u Preradovićevu ulicu, gdje će se održavati: dječja radionica “Crikvenička amforica”,  arheološko iskapanje “Ja arheolog”, natjecanje u antičkim igrama, dječja animacija i predstavljanje antičkih zanata.

U programu sudjeluje i Muzej Grada Crikvenice, izložbom 845 stupnjeva Ad Turres, pričom o antičkoj Crikvenici staroj 2000 godina.

Sudionici 9. Ad Turresa su: Poetovio LXIX Društvo za rimsko zgodovino in kulturo iz Ptuja, Spectacvla Gladiatoria iz Pule i Obrt za rekreaciju “Raspadalica” iz Pazina.