Ostalo 10. kolovoz 2017.

Sve je spremno za 107. Plivački maraton Šilo- Crikvenica

Sve je spremno za 107. Plivački maraton Šilo- Crikvenica
Odbrojavaju se dani do početka najstarijega plivačkog maratona na Jadranu, koji se s velikim nestrpljenjem iščekuje na crikveničkoj rivijeri.
 
Tradicionalni Plivački maraton Šilo- Crikvenica, utorak (15.8.), na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice, plivat će se čak 107. puta. 
 
Priča o prvom maratonu seže u davnu 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno- turističko povjerenstvo organiziralo međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice. Stoljetni je maraton od skromnog avanturističkog pothvata izrastao u jedinstveno i poznato sportsko događanje, koje predstavlja izazov rekreativcima i vrhunskim sportašima.
 
Svake godine maraton okuplja sve veći broj natjecatelja. Ove je godine prijavljen rekordan broj, njih čak 465, od čega 358 muškaraca i 107 žena. Od ukupnog broja prijavljenih, njih 60 su Cro Cup plivači.
 
Osim iz Hrvatske, plivači i plivačice dolaze iz Australije, Austrije, Češke, Francuske, Irske, Njemačke, Mađarske, Italije, Rusije, Slovenije, Slovačke, Srbije te čak i iz dalekoga Hong Konga.


Dužina plivačke staze iznosi 3500 metara. Start je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice, na vanjskome zidu Gradskoga plivališta. Maraton se boduje za natjecanja Cro Cup-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, a za vrijeme natjecanja se primjenjuju njihova pravila, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. 
 
Žene i muškarci se natječu istodobno, no rezultati se ocjenjuju odvojeno i to u 18 kategorija.