Ostalo 18. svibanj 2018.

Sve je spremno za 19. Fiumanku

Sve je spremno za 19. Fiumanku
More ispred Rijeke i ove će se godine sredinom lipnja iznova zabijeliti jedrima, što znači da je sve spremno za još jednu Fiumanku. Kako već nalaže tradicija, u prvoj polovici lipnja, atraktivna regata i zanimljivi popratni sadržaji privući će na riječku rivu brojne Riječane i turiste.

Nakon što je prošle godine postala punoljetna, ovogodišnja 19. Fiumanka održat će se od 7. do 10. lipnja. Riječka luka tih nekoliko dana pretvara se u marinu prepunu brodova, a pohode je svake godine u sve većem broju zaljubljenici u more i jedra iz brojnih zemalja.

Svake godine Fiumanka uvodi nove programe koje vezuje uz more i jedrenje, na samom početku nove turističke sezone, tako da kad je Fiumanka u pitanju, tada jedrenje nije samo jedrenje, a regata nije samo regata.

Nekoliko različitih regata, svaka s posebnim ciljem i svojom vlastitom pričom, objedinit će svoja jedra na 19. Fiumanki. Pored regate lučkih uprava, humanitarne Rotary regate  i europske medijske regate, 9. lipnja u 12 sati startat će velika Fiumanka na kojoj se i ove godine očekuje više od 200 jedrilica.

Prateći programi Fiumanke održavat će se na nekoliko lokacija. Dvodnevni sajam Kupujmo hrvatsko u organizaciji HGK s brojnim izlagačima autohtonih proizvoda bit će smješten na Rivi Boduli, dok će prostor ispred Terminala biti namijenjen zabavi i druženju te dijelu sajamske ponude koja je orijentirana na usluge u nautici.

Tijekom Fiumanke održavaju se i različiti tematski programi otvorenog i zatvorenog tipa- od modnih revija do promocija, a Gat Karoline Riječke je mjesto večernjih koncerata i odlične zabave za sve posjetitelje i sudionike. A ove godine riječku regatu prate izvorni riječki glazbeni izvođači- u petak, 8. lipnja, nastupaju LET 3 i Krešo i kisele kiše, dok će u subotu, 9. lipnja, publiku zabavljati Koktelsi i PleteRi. Koncerti su, kao svi ostali programi Fiumanke u potpunosti besplatni.s

Dio Fiumanke bit će i dvije zanimljive konferencije. U Guvernerovoj palači održat će se konferencija o nautičkom turizmu u organizaciji Novog lista, a u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti konferencija Business 2 Culture vezana uz projekt EKP 2020, na temu financiranja kulture iz privatnog sektora, tako da će i riječka regata biti u službi promocije Rijeke kao buduće europske prijestolnice kulture.

U jedrenju na Fiumanki podjednako će uživati natjecateljski raspoloženi jedriličari, kao i oni kojima je draže rekreativno nadmetanje i druženje, a za Riječane i njihove goste koji svojim dolaskom žele podržati tradicionalnu i jedinstvenu riječku regatu, čitav prostor ispred riječke luke postat će pozornica za praćenje starta regate te ulaska brodova u cilj. Svake godine sve veća i atraktivnija, ovogodišnja Fiumanka još će jednom grad na Rječini učiniti središtem jedrenja, zabave i druženja te najljepšu sliku riječkog zaljeva sa stotinama bijelih jedara odaslati u svijet.

Foto: Dejan Miculinić