Ostalo 31. svibanj 2019.

Sve je spremno za jubilarnu 20. Fiumanku

Sve je spremno za jubilarnu 20. Fiumanku

Nekoliko dana uoči početka 20. jubilarnog izdanja predstavljen je bogat program Fiumanke koji Riječane i njihove goste očekuje u danima jedrenja i zabave. 

Fiumanka je i ove godine obuhvatila brojne različite sadržaje koji će u naš grad privući nautičare, gospodarstvenike i medije. Uoči početka organizatori su sponzorima i pokroviteljima uručili priznanja i zahvalili za pruženoj podršci tijekom svih ovih godina, a oni su im uzvratili riječima pohvalama. Grad Rijeka, Primorsko- goranska županija, Lučka uprava Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke uz Fiumanku su od samih početaka. 


Riječi hvale nisu štedjeli ni sponzori među kojima je najdugovječniji zlatni sponzor- INA. Tu je i Erste banka, koja u svojstvu srebrnog sponzora i ove godine plovi uz Fiumanku, kao i ACI, dugogodišnji. Potporu Fiumanki pružile su i brojne druge tvrtke, dugogodišnji sponzori Fiumanke: Jadrolinija, Croatia osiguranje, Tower centar Rijeka, Zagrebačka pivovara, One Sails, Kerver, JPS, PIK,  Dezinsekcija, Forum ugostiteljstvo i Terminal 7.


Fiumanka je zahvaljujući medijskoj regati postigla velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje već trinaest godina, a povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, ova čak i u svjetskim razmjerima jedinstvena regata prerasla je u europsku jedriličarsku manifestaciju službenog naziva European Media Sailing Race (EMSR), u čiju su se organizaciju pored agencije 2. mjesto, uključili Grad Rijeka i Hrvatska radiotelevizija.


Na 7. europskoj medijskoj regati, osim nacionalnih medijskih kuća HRT-a, Kanala Ri, Novog lista, Nove TV i Radio Rijeke, prijavljene su i televizijske ekipe iz Austrije, Slovenije i Mađarske. Svi oni svojim će medijskim angažmanom omogućiti Fiumanki, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju. Fiumanku prate i promoviraju i drugi brojni medijski pokrovitelji i sponzori, međun kojima je i portal Ri Prsten.  


Aktivnosti Fiumanke počinju u četvrtak, 6. Lipnja, otvaranjem Regatnog ureda Fiumanke i svečanim otvorenjem nove dvodnevne gospodarske manifestacije AdRia4Blue s ciljem promocije plavog gospodarstva i održivog razvoja. Iste večeri u BuRa Designe Storu otvorit će se izložba Tonke Alujević “Od jedra pod kojin san plovila”, a na Botelu Marina održat će se humanitarni koncert udruge LP rock. Druženje s Tonkom Alujević u BuRa DesigneStoru nastavlja se i u petak kada je u večernjim satima planirana zanimljiva filmska i književna večer pod nazivom “Pol oriha”.  Boonker će i ove godine biti mjesto održavanja LIFE partyja, ali i mjesto proslave Fiumankinog rođendana. 


Na Gatu Karoline Riječke za dobru zabavu u petak, 7. lipnja, pobrinut će se Colonia, a na Terminalu Kantridersi dok će u subotu, 8. Lipnja, čitavim prostorom rive zavladati prava “groznica subotnje večeri” i najveći disco party na otvorenom koji će se protezati od Gata Karoline Riječke gdje će nastupiti Disco Magic Band pa sve do Terminala gdje je nastavak ove zanimljive priče pod nazivom “Blame it on the boogi”. Ceremonija proglašenja pobjednika održat će se na pozornici na Terminalu, a proslavu Fiumankinog  20. rođendana zaključit će veliki vatromet.


Značajan iskorak bit će napravljen u produkcijskom dijelu Fiumanke. Zahvaljujući novom partneru Fiumanke tvrtki A1, posjetiteljima će biti omogućen novi oblik praćenja regate pomoću VR naočala, a novost je i live streaming regate na društvenim mrežama Fiumanke. U petak popodne zajedrit će novinari, u subotu točno u podne ispred riječkog lukobrana starta 20. Fiumanka, a u nedjelju će zajedriti još jedna jubilarna regata- 10. Rotary Fiumanka. Sve regate mogu se pratiti i s prekrasne riječke pozornice- lukobrana.

Dodatne informacije o programima Fiumanke mogu se pronaći na fiumanka.eu