Ostalo 27. veljača 2019.

Sve je spremno za veliko finale Riječkog karnevala

Sve je spremno za veliko finale Riječkog karnevala

Međunarodna karnevalska povorka, kulminacija svih događanja tijekom karnevala, na rasporedu je ove nedjelje, kada će s početkom u 12 sati, 106 maškaranih grupa s više od 10.500 maškara iz cijele Hrvatske i svijeta, pod budnim okom više od sto tisuća gledatelja, "okupirati" Korzo i središte grada. 

Već tradicionalno, večer uoči Međunarodne karnevalske povorke u palači Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održat će se Humanitarni karnevalski bal, kojem će prisustvovati veleposlanici u Hrvatskoj, predstavnici gradova prijatelja Rijeke, poput gradonačelnika Rostocka, Novog Sada i Csepela te predstavnik talijanskog grada Faenze, kao i brojni poslovni partneri. Bal već tradicionalno nosi i humanitarni predznak, a ove godine sredstva prikupljena prodajom ulaznica i donacijama uzvanika bit će donirana Klinici za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, za nabavku potrebne medicinske opreme. Istaknuvši kako velik odaziv uzvanika na Humanitarni karnevalski bal govori o međunarodnoj važnosti Riječkog karnevala, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel  najavio je kako će mnogi sudionici bala prisustvovati i najvažnijem događaju petog godišnjeg doba u Rijeci- Međunarodnoj karnevalskoj povorci.

“Najavljeno je dobro vrijeme, što znači da su ispunjeni svi uvjeti za još jednu spektakularnu završnicu ovogodišnjeg Riječkog karnevala. Iako još nije gotov, već pripremamo sljedeće izdanje Riječkog karnevala, koje će, zbog činjenice da pada u vrijeme kada će Rijeka, uz irski Galway, biti Europska prijestolnica kulture, biti još veće i značajne,” kazao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako vjeruje da će time Riječki karneval biti još prepoznatljiviji kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini.


Predstavnica suorganizatora Humanitarnog bala, predsjednica Rotary kluba Rijeka- Sv. Vid Amira Predovan nadovezala se na izjavu Gradonačelnika- Već niz godina Rotary club Rijeka- Sv. Vid sudjeluje u organizaciji ovoga bala, što naglašava njegov humanitarni karakter. Karneval je manifestacija koja je svojim osnovnim porukama okrenuta ljudima i zajednicama, a Rotary kao internacionalna organizacija već desetljećima osluškuje njihove potrebe i nastoji  barem neke potpomoći. Ove godine će tako pomoću prikupljenog novca nabaviti potrebnu medicinsku opremu namijenjenu Klinici za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

Što nas sve očekuje u sklopu Međunarodne karnevalske povorke najavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. U nedjelju 3. ožujka kreće velika završna povorka Riječkog karnevala, a od 106 grupa s više od 10.500 sudionika njih 14 dolazi iz inozemstva - iz Italije (Este, Mirandola, Verona), Slovenije (Ptuj), Crne Gore (Budva, Herceg Novi, Tivat), Srbije (Vrnjačka Banja), Mađarske (Debrecen, Koljnof), Bosne i Hercegovine (Neum) te Makedonije (Strumica). Još 12 grupa dolazi iz svih dijelova Hrvatske, uz posebnu zahvalu Primorsko-goranskoj županiji na sufinanciranju prijevoza grupa iz naše županije. U sklopu povorke će se moći vidjeti i 67 alegorijskih kola, a sve koji se taj dan spuste na Korzo kroz povorku će na 6 pozornica voditi: Jadranka Čubrić i Lucio Slama u ulici Ivana Zajca, Ernest Marinković i Neno Pavinčić na Jelačićevom trgu, Ivica Nikolac i Maja Stepančić u Scarpinoj ulici, Josip Krmpotić i Robert Ferlin te Irena Grdinić i Mario Lipovšek na pozornici na Korzu, Ivana Bilen Perić i Denis Brižić na Trgu Republike Hrvatske te Davor Jurkotić i Tomislav Škulj- Tommy DJ na Jadranskom trgu.


Prije početka same povorke, publiku na Korzu zabavljat će Prve riječke mažoretkinje, a nakon prolaska i posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, slijedi paljenje Pusta na moru u režiji grupe Pom- F- Ri, te nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima, klubovima i Export Delti gdje će okupljene zabavljati grupa Trio Cukar i Cafee i Aurora, a na pozornici na Korzu Grooversi.

Svi oni koji neće biti u mogućnosti doći na Korzo moći će izravno prati Međunarodnu karnevalsku povorku na Kanalu Ri, službenim mrežnim stranicama Riječkog karnevala,  YouTubeu te u programu HR Radio Rijeke. Nakon završetka povorke, snimka će se odmah moći pogledati na stranici Karnevala, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri bit će emitirana u dva dijela- prvi u subotu 9. ožujka od 12 sati, a drugi u nedjelju 10. ožujka od 11 i 15. 


Kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak i Meštar Toni pozvali su sve da se u nedjelju spuste na Korzo i uživo prate Međunarodnu karnevalsku povorku, ali da sudjeluju i u ostalim programima Riječkog karnevala, kojih ovog posljednjeg karnevalskog vikenda zaista ne manjka. Kazalište Ivana pl. Zajca priprema raskošni nezaboravan glazbeno-kazališno- plesni show, mjuzikl Sunset Boulevard, 1. i 2. ožujka u 19 sati u sklopu Kazališnog vrtuljka HNK Ivana pl. Zajca. Kao i svake godine, tradicionalno, tu je i niz humanitarnih događanja za vrijeme Riječkog karnevala. Karnevalska udruga Čiket u Caffe baru “Iskra” organizira dvije humanitarne zabave, karaoke party 1. ožujka u 22 sata i pidžama party 2. ožujka u 21 sat, pod zajedničkim nazivom “Čep po čep- za kabinet“. Ulaz na zabave plaća se plastičnim čepovima koji će se donirati Društvu multiple skleroze Primorsko- goranske županije. 

Ne propustite i dvije najfinije humanitarne akcije u sklopu Karnevala, Humanitarnu maškaranu maneštru i Humanitarnu maškaranu jotu, koje su na programu 2. ožujka u 10 sati na Korzu, ispred Gradske ure  i u 11 sati na Trgu Republike Hrvatske. Karneval u tunelima nastavlja se 1. ožujka u 22 sata kada je na programu Igra rokenrola. Na Pašcu se pleše 1. ožujka od 21 sat, a Pusni tanci va Domu Zamet slijede 2. ožujka s početkom u 19 sati. Od 1. ožujka kreće i Maškarani maraton Radio Rijeke koji će u svom eteru pratiti svaki karnevalski korak sve do samog kraja 3. ožujka.

Export Delta u dva dana nudi mnoštvo zabave. U subotu, dan prije velike Međunarodne karnevalske povorke, 2. ožujka atmosferu će zagrijati Aurora i Mate Bulić. Ulaznice za koncert mogu se kupiti po cijeni od 40 kn u pretprodaji, u karnevalskoj kućici na Korzu ili u Dallas Music Shopu te na dan koncerta po cijeni od 50 kn na ulazu u Export Deltu. Samo jedan dan nakon, u Export Delti, zavladat će pravo karnevalsko ludilo od 14 sati na završnoj karnevalskoj zabavi uz Trio Cukar i Caffee i Auroru. Ulaz je besplatan.


Nakon prolaska Međunarodne karnevalske povorke, preostaju nam i  završni programi- 5. ožujka Pusni ophod Krimejskih feštara te suđenje i paljenje Pusta. Pustu će se suditi i na Pašcu, Zametu i Pehlinu i to na Pepelnicu 6. ožujka. Dani smijeha u Karnevalu donose nam najveće ime stand up komedije u Hrvatskoj, nastup Ivana Šarića, 6. ožujka u 19.30 sati u HKD- u na Sušaku. Kao lijepi epilog i podsjetnik na šarene karnevalske dane, od 7. do 18. ožujka na izložbenim će panoima na Korzu biti postavljena humanitarna prodajna Izložba fotografija "Nasmijana lica Riječkog karnevala" foto studija Kurti. Svi programi i detalji mogu se naći na stranicama www.rijecki-karneval.hr.

Konferenciji za medije su prisustvovali i predstavnici pokrovitelja Riječkog karnevala- Erste banke i INA-e.

“Karneval na najbolji način predstavlja Rijeku kao luku različitosti, jer na najpozitivniji način povezuje posve različite ljude s različitih strana svijeta, zbog čega se svi osjećaju dobrodošlo. Ono što je dodatno važno, jest činjenica da je karneval prepoznat kao nezaobilazan riječki i hrvatski turistički brand, te da značajno doprinosi razvoju popratnih turističkih usluga, a time i gospodarstva grada i županije” istaknula je Tatjana Sundać,  direktorice Regionale direkcije građanstva Erste banke.

“Za manje od godinu dana Rijeka postaje europska prijestolnica kulture i drago mi je da je i INA dio generalne probe za taj važan događaj. Već smo godinama partner Riječkog karnevala i ponosni sponzor Humanitarnog karnevalskog bala, a to prijateljstvo danas i nastavljamo. Iskoristila bih ovu prigodu da pozovem sve da se prepuste karnevalskom ludilu, stave svoje najbolje maske i pridruže nam se na humanitarnom balu te na taj način pomognu onima kojima to najviše treba”, izjavila je Vanda Mandić, rukovoditeljica tehnologije i razvoja u Rafineriji nafte Rijeka, INA Grupa.