Ostalo 3. studeni 2020.

Top 10 povijesnih atrakcija u Riječkom prstenu

Top 10 povijesnih atrakcija u Riječkom prstenu
Izdvojili smo deset povijesnih atrakcija u riječkoj okolici, mnoge od kojih su, iako ostavljaju bez daha, još uvijek za većinu velika nepoznanica. Stoga vas vodimo na putovanje jedinstvenim Riječkim prstenom. 

“Se lipote čuda svita nisu sjena kraja mojga”, davno je, kostrenskim perom, napisao Zlatan Marunić. Neke od najljepših stihova, “rođenih” na Kvarneru, otpjevao je popularni Mario Lipovšek Battifiaca. I uistinu naš se kraj ima čime podičiti. Ako je Rijeka srce, gradovi i općine, između kojih počiva kvarnerska metropola, njegova su duša. A Grobnišćina, bakarski kraj, Kostrena, Kraljevica, Kastavština… pažljivo čuvaju svoja bogatstva. Tu se i danas čuje naše, tvrdo Ča. Kao kap vode na dlanu ovdje se čuvaju stare “užance”. Priroda, od kostrenskih plaža do grobničkih alpi, Rječine i kastavskih šuma, oduzima dah, a stare građevine, kojima smo i posvetili sljedeće retke, “pričaju” o dinamičnoj povijesti jedinstvenog Riječkog prstena.

10. Kraljevička Lanterna 
 

Predivni kameni svjetionik na Oštru prvi je puta upaljen 18. kolovoza davne 1872. godine, u vrijeme kada je Kraljevica bila značajna luka. Stari je svjetionik od tada u srcu svih Kraljevičana. Brodove je u početku usmjeravao vatrom, kasnije ugljenom, uljem i na kraju strujom. 

No, šezdesetih godina svjetlo na Oštru je ugašeno i tako je ostalo sve do nedavno. Prije jedanaest godina svjetionik je obnovljen, na radost Kraljevičana, a proglašen je i kulturnim dobrom nacionalnog značaja. 

Kraljevička Lanterna, jedan od 45 svjetionika na našoj strani Jadrana, dobila je i svoje stihove, koje potpisuje Mirjana Bobuš.

Više o Lanterni možete pročitati OVDJE.

9. Kastavska Žudika i gradske zidine


Gradske obrambene zidine oko Kastva nastale su od 9. do 16. stoljeća. Od devet kula, koje su štitile grad danas ih je sačuvano šest. Neke su pretvorene u stambene prostore, a u iste je svrhe nadograđena i čitava južna strana gradskog bedema. 

Žudika, prostor iza župne crkve sv. Jelene i najviša kula gradskih zidina, naziv je dobila od talijanske riječi giudicare, što znači suditi. Naime, na tom su se dijelu nekada izvršavale presude, a stari zapisi spominju i spaljivanje vještica. Legenda kaže da je posljednja vještica u Europi spaljena upravo na Žudiki. 

8. Gašparov mlin u Martinovom selu


Na Rječini je nekada bilo čak 27 mlinova. No, danas je ostao samo stari Gašparov mlin u Martinovom selu. Ime je dobio po Martinu Juretiću, koji ga je izgradio davne 1650. godine. Zajedno s devet sinova zaslužan je i za izgradnju sela koje i danas nosi njegovo ime.

Posljednji drveni mlin u županiji, ujedno i spomenik kulture, još je uvijek u funkciji zahvaljujući mlinaru Bruni Kukuljanu. Stari mlin, kojeg pokreće Rječina, danas ne obilaze samo kupci u potrazi za pravim domaćim brašnom već ga rado posjećuju i mnogi turisti. 

7. Bakarske kripte i katakombe 


Jedna od relativno nepoznatih atrakcija nalazi se u samom srcu Bakra. Ispod crkve župne crkve Sv. Andrije atraktivne su kripte, podzemni tuneli koji posjetitelje ostavljaju bez daha. Kripte su podijeljene u dva dijela, a u njima se nalazi 85 grobnih mjesta. 

Podzemne grobnice datiraju iz 18. i 19 stoljeća. Mnoge od njih su bez zapisa te se o njima još uvijek ne zna dovoljno. Jedno grobno mjesto pripada biskupu Vjenceslavu Šoiću, koji je najzaslužniji za obnovu crkve sredinom 19. stoljeća.

Bakarske kripte i katakombe otvaraju se samo za najavljene grupe, dok ih ostali mogu razgledati u sklopu manifestacija “Šetnja kroz povijest” i “Andrejna”. 

Više o tajanstvenim bakarskim katakombama možete pročitati OVDJE.

6. Bakarski prezidi


Bakarski ili Praputnjarski prezidi još su jedna od fascinantnih, manje poznatih, atrakcija na bakarskom području. Sjeveroistočne padine iznad bakarskog zaljeva, od Bakra do Bakarca, ne tako davno bile su “išarane” suhozidima. Između suhozida sadila se vinova loza sorte belina, od koje se radio nadaleko poznata Bakarska vodica.

Nažalost zub vremena uništio je većinu Bakarskih prezida. Na sreću nedavno je obnovljen vinograd Takala. Rijetkima koji ga posjete teško se odlučiti što je dojmljivije- jedinstveni vinograd na padini ili fantastičan pogled na Bakarski zaljev. 

Više o jedinstvenim Bakarskim prezidima pročitajte OVDJE.

5. Frankopanski kaštel u Bakru


Srednjovjekovni Frankopanski kaštel zasigurno je najatraktivnija i najdominantnija bakarska građevina, koja posjetitelje “vraća” u neka davna vremena i podsjeća na burnu prošlost.  

Iako je kaštel današnji oblik poprimio u 18. stoljeću njegovi su temelji puno stariji. Već u 16. stoljeću frankopanska je utvrda ojačana zbog turske prijetnje, o čemu svjedoči i natpis iz 1530. godine uklesan na ulazna vrata. No, utvrda je na tom mjestu postojala i mnogo ranije o čemu govori Vinodolski zakon.

Više o čuvaru bakarske povijesti možete pročitati OVDJE.

4. Hreljinska gradina


Na drugoj strani Riječkog prstena- Hreljinu, rođena je još jedna narodna legenda. Ona priča o Hreljinskoj gradini, smještenoj na visokoj litici iznad Bakarca, za čiju je izgradnju, po legendi, zaslužan sam polubog Herkul.

Malo poznata, ail jako atraktivna, Hreljinska gradina smještena je na najzapadnijem djelu Vinodola. Ostaci su to srednjovjekovnog Hreljina, nekada stambenog, trgovačkog, obrambenog i upravnog središta. Danas su vidljivi ostaci gradskih bedema i drugih objekata, a sačuvane su dva crkvena objekta- zvonik crkve sv. Jurja te kapelica Blažene Djevice Marije. 

Uz Hreljinsku se gradinu veže i još jedna zanimljiva legenda, ona o hrabroj Margareti, koja je sama spasila grad od Turaka.

Kako je Margareta spasila grad te više Hreljinskoj gradini pročitajte OVDJE.

3. Kastavska Crekvina


Impozantna kastavska Crekvina dobro je poznata svima. No, ipak se o njenoj prošlosti i danas nedovoljno zna. Građena je na mjestu nekadašnje crkve Marijina Uznesenja, uništene razornim potresima 1750. i 1754. godine. No, još se uvijek ne zna dali su Isusovci veliku crkvu ikada izgradili do kraja. 

Za sudbinu fascinantne kastavske Crekvine veže se i nekoliko legendi. Jedna od njih priča o prokletstvu stare udovice. 

Crekvina je danas dom brojnih ljetnih manifestacija te je po mnogima daleko najljepša kvarnerska pozornica na otvorenom.

Više o prokletstvu stare udovice i predivnoj Crekvini doznajte OVDJE.

2. Dvorac Frankopan u Kraljevici


Jedan od najljepših frankopanskih kaštela nalazi se u Kraljevici. Dvorac Nova Kraljevica, poznatiji kao Frankopan, zasigurno je jedna od najvećih atrakcija u Riječkom prstenu. 

Kroz burnu su prošlost njime vladali Frankopani i Zrinski, služio je kao vojarna, ali i bolnica, a biio je i u vlasništvu Sestara milosrdnica te Isusovaca. 

Danas je Frankopan ponos Kraljevice, mjesto u kojem se održavaju brojne manifestacije, ali i sve bitnije turističko odredište, čemu je znatno doprinio i novi Posjetiteljski centar. 

Više o Dvorcu Frnkopan i njegovoj burnoj prošlosti saznajte OVDJE.

1. Frankopanski kaštel u Gradu Grobniku


Čuvar Grobnišćine bez sumnje je nezaobilazno odredište koje oduševljava sve zaljubljenike u povijest i Krčke knezove. 

Frankopanski kaštel u Gradu Grobniku izgrađen je oko 1000. godine, a u današnjem je obliku nastao između 15. i 17. stoljeća. Smješten je na kroz prošlost strateški izrazito važnom brežuljku iznad Grobničkog polja.

U kaštelu s kojeg “puca” nezaboravan pogled na Grobnišćinu i dalje sve do Krka, Cresa i Učke danas se održavaju brojne manifestacije, a dom je i Galerija suvremene umjetnosti te Zavičajnog muzeja Grobnišćine. 

Više o ponosnom čuvaru Grobnišćine pročitajte OVDJE.

Foto: arhiva

Komentari