Ostalo 17. srpanj 2023. Izvor: TK RIval, foto: LTF

Triatlonac Gabriel Barac na europskom vrhu 

Triatlonac Gabriel Barac na europskom vrhu 
Član Riječkog triatlon kluba Rival, mladi Gabriel Barac, upisao se u povijest Hrvatskog sporta postavši prvi Hrvat koji je ikada osvojio 1. mjesto u utrci Europske Triatlon federacije

Protekle nedjelje u litvanskom Penevezysu održana je utrka juniorskog kupa Europske Triatlon federacije na kojoj je stupilo preko 40 triatlonaca iz brojnih europskih zemalja. Među njima je, predvođen trenerom Blažom Barcem, bio i hrvatski trojac: Filip Vilenica, Marin Stipčević (TK Zrinski) i Gabriel Barac (TK Rival). 


Natjecali su se u utrci supersprint, najkraćeg i najintenzivnijeg, formata s 300 m plivanja, 10 km biciklizma i 2.5 km trčanja u kojoj se laički rečeno "ne dolazi do daha" te u kojoj o rezultatu odlučuju sekunde i stotinke. Konkurentnim plivanjem te dominantnim biciklizmom i trčanjem Gabriel Barac ugrabio je pobjedničku lentu s vremenom 27:31, s 11 sekundi ispred drugoplasiranog Gregora Rasve (Est.) i trećeplasiranog, favorita utrke, Martona Kropka (Mađ.) koji su istovremeno ušli u cilj. O značenju ove pobjede kao i Barčevom potencijalu puno govori informacija da je spomenuti Kropko trenutno vodeći na juniorskoj ljestvici Europske Triatlon federacije. Odlične rezultate zabilježio je ostatak Hrvatske vrste. Marin Stipčević osvojio je 4. a Filip Vilenica 5. mjesto.

Nakon višestrukih naslova prvaka Hrvatske i Balkana, nakon obećavajuće dobrih, ali i nesretnih izdanja na utrkama Europske Triatlon federacije, ovo je kruna karijera mladoga Barca. Triatlon je sport u kojemu za pobjedu nije uvijek dovoljna samo vrhunska sprema sportaša nego i mehanika te okolnosti na biciklističkom segmentu utrke. Čudo iz Bribira, učenik generacije Salezijanske gimnazije te odlični student, u najboljoj je životnoj formi koja je konačno dobila svoju potvrdu. Povijesni je ovo rezultat za triatlon klub Rival, hrvatski triatlon, Rijeku, Primorsko-goransku županiju, kao i cijeli hrvatski sport kojega je upravo Barac obogatio za prvu zlatnu medalju u povijesti na utrkama Europske Triatlon federacije.


Ljubav, entuzijazam, rad i upornost, nakon više od 15 godina dali su svoje rezultate. Samo monumentalno ulaganje u trening; plivanje na bazenima Kantrida bez odlazaka u inozemstvo na pripreme, trčanje na stadionu Kantrida bez putovanja u planine i biciklizma po kostrenskim ulicama mogu uroditi ovakvim rezultatom. 

“Nadamo se da rezultat poput ovoga kojime je Barac upisao Hrvatsku i sebe na triatlonsku kartu Europe neće proći neopaženo i da će talentirani sportaš i veliki radnik poput njega dobiti podršku koju zaslužuje, sponzorsku i institucionalnu kako bi Hrvatsku odveo do još viših, nadamo se olimpijskih visina. Gabriel Barac i njegov trener Blaž Barac vraćaju se iz Litve u Rijeku u nadolazećim danima, pružimo im hvalu i doček dostojan Europskih pobjednika”, poručuju iz kluba.