Ostalo 28. listopad 2020.

Turističke zajednice Riječkog prstena zajedno u budućnost

Turističke zajednice Riječkog prstena zajedno u budućnost
Svečano potpisivanje Sporazuma o udruživanju Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana održano je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. 

Sporazum o udruživanju potpisali su predsjednici Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Kastva, Turističke zajednice Grada Kraljevice, Turističke zajednice Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Kostrena, Turističke zajednice Općine Jelenje i Turističke zajednice Općine Viškovo te načelnica Općine Klana.

“Iznimno nam je drago da se Turističke zajednice Riječkog prstena međusobno udružuju slijedom novog Zakona o turističkim zajednicama koji je stupio na snagu početkom godine. Turističke zajednice Riječkog prstena zajednički će raditi na razvoju turističkih proizvoda i promovirati destinacijski proizvod našega kraja, budući da turizam ne poznaje administrativne granice. Turistička zajednica Grada Bakra ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne nagrade Golden Interstas 2020 , koja će biti dodijeljena 13. studenog na 27. Međunarodnom festivalu turizma u Solinu. Ovo značajno priznanje potvrda je Turističkoj zajednici Grada Bakra za zapaženi doprinos ukupnosti turizma Grada Bakra, a time i Hrvatske u cijelosti. Vjerujemo da će potpisivanjem sporazuma o udruživanju Turističkih zajednica Riječkog prstena, turizam naše mikroregije polučiti još i bolje rezultate”, izjavio je Tomislav Klarić, predsjednik Turističke zajednice Grada Bakra.

 
“Svaki Grad, Općina, svaka jedinica lokalne samouprave, a ima ih 9 koje su danas potpisale Sporazum o udruživanju ima svoje posebnosti, unikatnosti i jedinstvena obilježja, svoje zasebne vrijednosti, ljepote i točke prepoznatljivosti ne samo u zemljopisnom, kulturno- povijesnom, već i u turističkom smislu. Tolike različitosti na relativno malom prostoru predstavljaju pravu riznicu blaga, oslonac, komparativnu prednost, adut i potencijal i oblikuju jednu specifičnu i poželjnu destinaciju. Istovremeno, zajedničko jedinstveno nastupanje, integrirano djelovanje, odnosno jedna koordinirana sinergijska aktivnost omogućit će svima nama snažniji nastup, bolju vidljivost i bogatiju ponudu prema emitivnim tržištima. U tom smislu kao gradonačelnik Kraljevice, grada bogatog povijesnog naslijeđa i kulturne baštine, grada s tradicijom i potencijalom turizma, iznimno se radujem današnjem Sporazumu kojeg potpisujemo zajedno s još 8 gradova i općina našeg predivnog kraja”, naglasio je Dalibor Čandrlić, predsjednik Turističke zajednice Grada Kraljevice.
 
“Ovim sporazumom nastavljamo i unapređujemo suradnju koja je godinama postojala među turističkim zajednicama Rijeke i Riječkog prstena. Nadamo se da će ovo biti još jedan korak koji će označiti početak novih aktivnosti, velikih projekata koji će unaprijediti turističku ponudu, dati veću prepoznatljivost postojećim sadržajima, ali i realizirati neke potpuno nove projekte kojima ćemo našu regiju napraviti još privlačnijom i ugodnijom turistima i drugim posjetiteljima. Konkretno, Kastav se i ranije rado uključivao u projekte koji su podrazumijevali suradnju među gradovima i općinama poput uspješnog Jerry Ricks Blues Festivala. Stari kastavski slogan- Složimo se apsolutno se može primijeniti i na turističkoj suradnji jer zajedno smo jači, a vjerujem da će to prepoznati i resorno Ministarstvo pa očekujem i financijski efekt cijele priče”, istaknuo je predsjednik Turističke zajednice Grada Kastva Matej Mostarac.
 

“Suradnja Turističkih zajednica Rijeke i Riječkog prstena traje već dugi niz godina. Nedavno je dobiven i Ugovor o sufinanciranju velikog projekta Povežimo se baštinom koji je i najkompleksniji od svih do sad i u kojem će upravo turističke zajednice odigrati veliku ulogu u promociji i vidljivosti. Potpisom ovog Sporazuma nadam se da ćemo svi zajedno još više raditi na brendiranju destinacije, jer jedino tako možemo postati prepoznatljivi i na međunarodnom tržištu. Osim toga, vjerujem da će se ostvariti i najave iz resornog Ministarstva koje će ovako udruženim turističkim zajednicama osigurati dodatna financijska sredstva koje su nam svima u ovim neizvjesnim vremenima i više nego potrebna. Svi zajedno lakše ćemo doći do željenog cilja, a to je bolje informiranje posjetitelja, promoviranje destinacije i ostvarivanje njenog punog potencijala”, rekla je predsjednica Turističke zajednice Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić.
 
“Pozdravljamo ovakve inicijative projektnog udruživanja turističkih zajednica u našem okruženju, s ciljem osnaživanja kreativnog i financijskog potencijala, kreiranja zajedničkih atraktivnih turističkih proizvoda i kvalitetnijeg pozicioniranja destinacije čiji je dio i Kostrena. Trendovi u turizmu se mijenjaju i sve je teže odgovoriti na zahtjeve i očekivanja modernih turista, a posebno danas, u vremenu kada se čitav svijet bori s pandemijom koja je utjecala na naše navike, odluke, na gospodarstvo i turizam. Zajedničkim ulaganjima u razvoj destinacije, u zanimljive proizvode i turističku infrastrukturu, siguran sam da i Kostrenu očekuje svijetla turistička budućnost u kojoj će ostvariti puni turistički potencijal”, istaknuo je predsjednik Turističke zajednice Općine Kostrena Dražen Vranić.

Projektnim udruživanjem Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana postići će se bolja vidljivost i prepoznatljivost destinacije na turističkom tržištu.