Ostalo 5. travanj 2024. K.V.

U Opatiji o procvatu Bakra u doba Frankopana i Zrinskih 

U Opatiji o procvatu Bakra u doba Frankopana i Zrinskih 
Upoznajmo Frankopane u Opatiji - trgovački i pomorski procvat Bakra u doba Frankopana i Zrinskih 

U sklopu manifestacije Upoznajmo Frankopane u ponedjeljak (8. travnja) u opatijskoj će se Villi Angiolini predstaviti Interpretacijski centar Bakar Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Program počinje u 17 sati i za sve je posjetitelje besplatan.

Posjetitelji će se moći okušati u interaktivnoj igri Frankopanska avantura, a muška klapa Škrljevo izvest će tradicionalne pjesme svojega kraja. Zainteresirani će moći kušati jela i pića dobro poznata slavnim bakarskim pomorcima. Tu su bakarska vodica, bakarski baškot i bakarska torta.


Objasnit će se snažna veza Bakra s plemićkom obitelji Frankopan, a uz to predstavit će se i vina Katunar Estate Winery iz Vrbnika na Krku koja danas nose frankopanske oznake. 

Strmi karavanski putovi koji od Gorskog kotara vode prema Bakru, bili su trgovačke magistrale kojima je roba putovala frankopanskim teritorijem. U 16. stoljeću Bakar je postao sjedište upravitelja frankopanskih gradova Hreljin, Drivenik, Bribir i Grobnik. Petar Zrinski dao je trgovini i luci veliku slobodu uz neznatna opterećenja zahvaljujući čemu je Bakar postao luka s najvećim prometom u Hrvatskom primorju. Bakarska su skladišta u to doba bila prepuna, pa su se za skladištenje robe koristile čak i neke kapelice. Iz Bakra su brodovi plovili prema Veneciji i drugim sredozemnim trgovačkim središtima.


U Umjetničkom paviljonu Šporer građani, turisti i turistički djelatnici mogu razgledati izložbu Upoznajmo Frankopane čiji je cilj potaknuti ih da Kulturno-turističku rutu Putovima Frankopana obiđu i uživo.

Manifestacija Upoznajmo Frankopane u Opatiji je organizirana u povodu 180. godišnjice opatijskog turizma. Opatijci i njihovi gosti na nekoliko lokacija Bisera Jadrana do 12. travnja mogu upoznati bogatu frankopansku baštinu.

Manifestaciju Upoznajmo Frankopane organiziraju Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suorganizaciji s Gradom Opatija i Festivalom Opatija.