Ostalo 3. travanj 2023. Klaudio Vrančić

Ukoričena tri desetljeća Primorsko-goranske županije

Ukoričena tri desetljeća Primorsko-goranske županije
Fotomonografija “Primorsko-goranska županija 1993.- 2023. Tri desetljeća rasta i razvitka” svečano predstavljena u sjedištu PGŽ

Fotomonografija “Primorsko-goranska županija 1993.- 2023. Tri desetljeća rasta i razvitka”, koja na dvjestotinjak stranica donosi presjek projekata od kojih je satkana povijest županije, svečano je predstavljena u sjedištu PGŽ.


“Nastali smo 1993. godine i prošli dugi put od stasanja Županije do današnjih dana. Jačanjem proračuna okretali smo se kapitalnoj izgradnji i ostavili niz objekata koji svjedoče o radu Županije, u školstvu, zdravstvu, kulturi, sportu… Iza nas su mnogi objekti i projekti. Mislim da smo ostavili trag u prostoru i vremenu, čemu svjedoči i ova monografija, u kojoj se vidi kontinuitet rasta i razvoja Primorsko- goranske županije”, istaknuo je primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, zahvalivši svima koji su marljivo radili na tome da fotomonografija ugleda svijetlo dana.


Knjiga, koju je fotografijama “ukrasio” Petar Fabijan, a čija je glavna urednica Ermina Duraj, tiskana je povodom obilježavanja 30. obljetnice Primorsko-goranske županije. 

“Fotomonografija se sastoji od nekoliko dijelova. Prvi dio se sastoji od 30 projekata povodom 30 godina Primorsko- goranske županije, zatim slijede foto vremeplovi po desetljećima naše Županije. Osvrnuli smo se na projekte. Zaključno, podružili smo se s učenicima srednjih škola, čiji smo osnivači. Postavili smo im pitanje kako vide svoju županiju danas i u budućnosti te fotomonografija završava s njihovim rečenicama”, rekla je Duraj.


“Bilo je lijepo surađivati sa Županijom jer nisam imao nametnute granice, već sam mogao biti kreativan. Nastojao sam sve te objekte, koliko je bilo moguće, oplemeniti ljudima”, poručio je Fabijan. 

Uz fotografije Petra Fabijana korištena je i bogata arhiva PGŽ, kao i arhiva Novog lista, dok urednički tim, uz Erminu Duraj, sačinjavaju: Nevenka Horvat Brazzoduro, Andrea Laurić i Andrea Šare, dok su suradnice na projektu Ksenija Čulina i Jasminka Maržić-Kazazi.