Ostalo 12. lipanj 2021.

Unatoč svim izazovima uspješno odjedrena 22. Fiumanka

Unatoč svim izazovima uspješno odjedrena 22. Fiumanka
Čak 168 brodova startalo je točno u podne sa startne linije na ulazu u riječku luku, a prva je u cilj ušla Maxi Jena MM, s novim vlasnikom i skiperom Milošom Radonjićem iz Crne Gore

Rijeka i njezina luka ponovo su postale mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja sve veći broj jedrilica i jedriličara. Fiumanka je riječki i hrvatski praznik jedara s motom “Imaš barku, imaš jedro, prijavi se!”, a ove su se godine jedrenja, druženja i zabave očito zaželjeli svi, od velikih krstaša do sudionika obiteljske regate. 

Naime, na ovogodišnjoj 22. Fiumanki broj prijavljenih brodova iznenadio je i same organizatore. Čak 168 brodova startalo je točno u podne sa startne linije na ulazu u riječku luku, a zbog slabog vjetra i odlukom Regatnog odbora regatna ruta je skraćena, pa su i regatna grupa i obiteljska grupa jedrile istu rutu- do oznake u Kostreni pa natrag u cilj u riječkoj luci. 


Izazovno je bilo jedriti ove subote- jer bonaca je jedan od najvećih izazova, rekli su brojni natjecatelji, naročito oni u regatnoj grupi. A u njoj je ove godine bila vrlo jaka konkurencija- najoštrija otkad postoji riječka regata. Bovu kod Kostrene prva je okrenula Maxi Jena MM- ove godine s novim vlasnikom i skiperom Milošom Radonjićem iz Crne Gore i s 19 članova posade. Vrijeme okretanja prve bove bilo 13:33:50, a dobar zalet zadržali su do samog kraja te prvi ušli u cilj s vremenom 15:03:24. 

“Pobjedi smo se nadali, ali je nismo očekivali jer je konkurencija bila dosta jaka. Prva tri broda na posljednjoj Barcolani bila su danas na Fiumanki- to govori koliko je ova regata važna nama jedriličarima. Nedostajalo je vjetra, ali ovi su uvjeti u riječkom akvatoriju zapravo idealni za naš brod”, rekao je Miloš Radonjić, skiper 24-metarske Maxi Jene MM i dodao da pohvaljuje organizaciju ovogodišnje Fiumanke zbog koje se u Rijeci svake godine osjećaju kao kod kuće. 

Nakon Maxi Jene MM, u cilj je ušao Portopiccolo Prossecco iz Italije, treća je bila riječka ekipa na brodu Molo longo TuttaTrieste i na čelu s Rajkom Kujundžićem, četvrti slovenski Generali sa skiperom Svanom Žvanom te slovenski Adriatic Europe sa skiperom Dušanom Puhom. 


Vrijednost Fiumanke prepoznali su i njezini sponzori i pokrovitelji koji su i ove godine jedrili uz Fiumanku i ostvarili zapažene rezultate pa je tako INA, zlatni sponzor Fiumanke, bila treća u svojoj grupi. U ovim izazovnim vremenima sponzori i partneri ostali su uz riječku regatu, odlučni u namjeri da pošalju zajedničku poruku o važnosti suradnje, potpore i očuvanja kontinuiteta tradicionalnih manifestacija poput Fiumanke. 

Jedriličari obiteljske grupe su srce i duša riječke regate i uz Fiumanku su od samih početaka- više od dva desetljeća. Posade su to na kojima su doslovno sve generacije, pa je tako zanimljiv podatak da najmlađi član posade ovogodišnje Fiumanke ima samo tri godine, dok je najstarija sudionica Fiumanke 85- ogodišnjakinja. Najmlađa posada ovogodišnje regate bila je posada broda Aurelija- prosjek godina ove šesteročlane ekipa iz Bezjaki je samo 20 godina, a predvodio ih je skiper Marko Novak. Od najmanjih nogu jedri se riječka regata, a snage i volje sudionici obiteljske rute imaju napretek pa u situacijama kada je na moru bonaca, oni u riječku regatu unose dobro raspoloženje, druženje i zabavu na svojim brodovima. Nije važno pobijediti, važno je sudjelovati- njihov je moto, a na Fiumanki- i zabaviti se. 


Ove su godine i mediji jedrili u subotu, u sklopu velike Fiumanke. U tradicionalnoj medijskoj regati već 15. godinu zaredom, ove se godine natjecalo šest medijskih posada. Nakon duge borbe u riječkom akvatoriju, prva je kroz cilj prošla ekipa HRT- a, druga ekipa Nove TV, a treći je bio Novinet.hr.. 

Program 22. Fiumanke nastavlja se u nedjelju, 13. lipnja, kada će se u organizaciji VOP Sup Teama i uz potporu Riječkog sportskog saveza, Grada Rijeke i Fiumankinog organizacijskog tima održati 1. SUP regata Fiumanka. Natjecanje će se održati u akvatoriju Riječke putničke luke u kategorijama Fun, Elite i dječja regata, a prijavljeno je više od 40 natjecatelja. Od 13 sati održavat će se i prezentacija veslanja u Riječkoj luci u organizaciji VK Jadran i Riječkog sportskog saveza, a u nedjelju još traje i Placa pod zvjezdanim riječkim nebom na Trgu 128. brigade HV. 

Iako su vremena u kojima se nalazimo i dalje izuzetno izazovna za organizaciju ovakvih manifestacija, organizatori 22. Fiumanke zadovoljni su ovogodišnjom realizacijom riječke regate i zahvaljuju svim sudionicima, posjetiteljima, sponzorima i partnerima koji su svojim angažmanom omogućili da 22. izdanje Fiumanke još jednom predstavi Rijeku u njezinom najljepšem ruhu- okrenutu moru, zagrljenu jedrima, ispunjenu dobrom atmosferom. Sve to nagoviješta dobru budućnost međunarodne jedriličarske regate i njezino 23. izdanje sljedeće godine.