Ostalo 23. ožujak 2016.

Uskrs na crikveničkoj rivijeri

Uskrs na crikveničkoj rivijeri
Na crikveničkoj se rivijeri ovih dana priprema prava uskršnja gastro poslastica. Opušten ambijent uz more, toplo proljetno sunce, neodoljivi mirisi i boje prirode koja se budi, ugodno društvo i dašak tradicije formula su za sjajan blagdanski vikend.
 
Tradicija je dio svakoga blagdana pa tako i Uskrsa. Vrijedni narodni običaji desetljećima se prenose s koljena na koljeno, a svim je generacijama, od najmlađih do najstarijih, posebno i jednako draga priprema jela i okupljanje obitelji za blagdanskim stolom. 
 
Tradicionalna uskršnja slatka krušna slastica okruglog oblika u Hrvatskoj je poznata kao kruh, pinca, sirnica ili pogača, a simbolizira život i obitelj. Počasno će mjesto naći i na blagdanskim stolovima Rivijere Crikvenice. Iako je slatka, njen ukus se skladno nadopunjuje i kombinira uz mnoga slana jela.
 
Subota u Crikvenici i Selcu
 
U centru Crikvenice i Selca ove subote, od 10 sati, posjetitelje čekaju zanimljiva gastro i zabavna događanja povodom nadolazećega Uskrsa. Održat će se prezentacija tradicionalnih običaja, izložba i degustacija uskršnjih slastica. Posjetitelji će, uz stručnu pomoć veselih članica Udruge umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce", moći naučiti pripremati tradicionalne uskrsne slastice.  Vrijedne članice Društva "Naša djeca" Grada Crikvenice će ih pak upoznati sa starim kršćanskim običajem u Primorju- pletenjem maslinovih grančica, koje su od davnina simbol mira i blagostanja. Djeca će uživati u likovnim radionicama i posebno osmišljenim zabavnim animacijama. U Crikvenici će se za glazbeni dio pobrinuti folklorna skupina Udruge umirovljenika "Sunce" i tamburaški sastav "Mistral", a u Selcu glazbeni sastav "Baruffa".
 
“Ukusna hrana, živahno proljetno cvijeće, svježi morski zrak i primorska glazba najljepši su uvod u blagdan. Posjetite Crikvenicu i Selce i uživajte u opuštenom blagdanskom raspoloženju,” poručuju iz TZG Crikvenice.