Ostalo 10. veljača 2024. V.A./Općina Matulji

Velika smotra u Matuljima okupila preko 800 zvončara

Velika smotra u Matuljima okupila preko 800 zvončara
Što mogu učiniti kiša i južina zvončarima i ljubiteljima pusne tradicije na 27. po redu Zvončarskoj smotri u Matuljima? Samo pojačati grmljavinu zvona u fantastičnoj atmosferi koju je stvorilo 13 zvončarskih grupa iz Hrvatske i tri karnevalske grupe s ukupno više od 1.000 sudionika. I svi zajedno s odlično raspoloženom publikom potjerali su kišu. Sinergija svega navedenog je dokazala da zvončari i maškare ne priznaju loše vremenske uvjete i da su jači od svakog nevremena.

Isto kao i publika, jer se puno ljubitelja pusne tradicije okupilo kako bi popratilo Zvončarsku smotru na novoj trasi “najpusneje općini na svete” - od Štaciona do velikog šatora smještenog u matuljskom amfiteatru.


Sve je započelo tradicionalnim svečanim primanjem predstavnika grupa i uzvanika u matuljskoj sportskoj dvorani, a onda se matuljskim ulicama razlila smotra koju svi s nestrpljenjem očekuju godinu dana.

Nakon što su trasom prodefilirale maškare Dječjeg vrtića Matulji te karnevalske grupe Vavek parićani Matulji i Zijat, sost, tancat i pit, točno u 13 sati Pusni odbor Matulji na glavnoj pozornici načelniku Općine Vedranu Kinkeli uručio je zvončarski facol i tim činom proglasio smotru otvorenom i označio trenutak da trasom zagospodare zvončari. 


Prvi su se u centar spustili Frlanski zvončari, koji su ove godine čuvali ključeve Općine, a nakon njih KUD Tena iz Đakova, Munski zvončari, Sovinjski pusti, Ćićski zgončari, Žejanski zvončari, Zametski zvončari, Kukuljanski zvončari, Grobnički dondolaši, Kulturna udruga Didi s Kamešnice (Sinj), Vlahov Breg-Korensko, Halubajski zvončari te naposljetku Brežanski zvončari, a smotru je zatvorio Pusni odbor Matulji.

Organizator Općina Matulji pobrinula se zvončarima i publici osigurati i vrhunsku zabavu uz uigrani voditeljski duo Maria Lipovšeka Battifiacu i Ninu Dukić uz svirku “Jože Vešmašinov in prijateli” na glavnoj pozornici, dok su se za dobru atmosferu u šatoru pobrinuli Trio Asi i megapopularni Koktelsi.