Ostalo 10. veljača 2023. Izvor: PGŽ

“Women’s Weekend” od 9. do 11. ožujka u Exportdrvu

“Women’s Weekend” od 9. do 11. ožujka u Exportdrvu
Primorsko-goranska županija i grad Rijeka domaćini prve regionalne konferencije “Women’s Weekend”

Povezivanje žena iz različitih industrija i društvenih sfera, osnaživanje položaja žena i razmjena znanja i iskustva ključne su točke prve regionalne konferencije “Women’s Weekend” koja će biti održana od 9. do 11. ožujka u hali Exportdrva u centru Rijeke. U bogatom programu koji je objavljen, istaknuta su imena regionalne i svjetske scene koja će govoriti o aktualnim temama iz područja politike, medija, biznisa, lifestylea, IT-a, zdravlja i ljepote.

Konferenciju su predstavili župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska Daniel Šimić te ispred organizatora, Nevena Rendeli Vejzović.

Istaknuto je kako su upravo Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka odličan primjer ostvarivanja rodne ravnopravnosti s obzirom su u gradskoj i u županijskoj upravi, ali i u javnim poduzećima, u značajnoj mjeri zastupljene žene.


Zaželjevši svima dobrodošlicu na rodno i spolno slobodni teritorij, u Primorsko-goransku županiju i grad Rijeku, župan Komadina istaknuo je kako je u PGŽ upravi preko 50 posto žena na rukovodećim pozicijama, od pročelničkih funkcija do upravljanja županijskim ustanovama, a PGŽ je i prva u Hrvatskoj uvela građanski odgoj “Škola i zajednica” u srednje škole.

Gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović, uz zahvalu sponzorima, dodao je: “U Gradu Rijeci, niti do sada nismo ostali samo na riječima. Uvođenjem riječkog modela Građanskoga odgoja i obrazovanja, a uskoro i Zdravstvenoga odgoja, pokrenuli smo promjene čije rezultate već vidimo.”

Rektorica Snježana Prijić-Samaržija istaknula je kako je značajan dio njezinog bogatog karijernog puta posvećen pitanju ženskog identiteta i problemu rodne ravnopravnosti u društvu. Stoga je istaknula kako je, u kontekstu ostvarivanja napretka, itekako važno prepoznavati i vrednovati trud i rad koji žene ulažu te da je još puno posla pred nama, ali je svaki pomak u procesu ostvarivanja ravnopravnih uloga itekako važan i značajan.


“Ponosni smo jer će Women’s Weekend umrežiti i okupiti najvažnija imena iz različitih industrija i društvenih sfera s ciljem povezivanja, poboljšanja međusobne solidarnosti, čvršće povezanosti te jačanja ravnopravnosti žena u društvu. Doprinos tome dat će iznimne žene koje pomiču granice u područjima kojima se bave, poput Staše Stanković s Universityja Cambridge, Slovakinje Lenke Hlinkove u području tehnologije, njemačke političke ekonomistice Maje Gopel, filozofkinje Renate Salecl, glumice Milene Radulović. Naravno, vrata su otvorena i muškarcima čiji je glas itekako važan u ostvarivanju pomaka u jačanju ravnopravnosti”, zaključila je Rendeli Vejzović.

Daniel Šimić, glavni direktor za segment poslovnih korisnika, A1 Hrvatska napomenuo je kako u A1 Hrvatska 44 posto zaposlenika čine žene, koliko ih ima i na menadžerskim pozicijama, te dodao kako su posebno ponosni na program za studentice A1 STEMfemme koji obuhvaća plaćenu stručnu praksu u tehničkim i poslovnim odjelima A1 uz podršku mentorica.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i predstavnici pokrovitelja konferencije, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov i direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa.