Ostalo 12. travanj 2016.

Zajedno do još boljih turističkih rezultata

Zajedno do još boljih turističkih rezultata
Turističke zajednice Rijeke i Riječkog prstena na Trsatskoj su gradini danas potpisale Sporazum o suradnji, koji bi trebao biti dodatni vjetar u leđa sve boljim turističkim rezultatima. 

Sporazum o suradnji turističkih zajednica Riječkog prstena su na Trsatu potpisali predstavnici: Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice grada Kastva, Turističke zajednice grada Kraljevice, Turističke zajednice općine Čavle, Turističke zajednice općine Jelenje, Turističke zajednice općine Kostrena, Turističke zajednice općine Viškovo i Općine Klana. 

Suradnja spomenutih turističkih zajednica neformalno je počela još 2009. godine. Održano je preko 40 koordinacija, kroz koje su realizirani brojni uspješni projekti, poput projekta Bike Rijeka, koji je nagrađen na festivalu u Pragu te nedavno u Madridu, gdje je dobio nagradu Svjetske turističke organizacije. Također, danas je predstavljena i zajednička turistička brošura Riječkog prstena.

“Najbitnije je povećanje broja noćenja na području Rijeke i Riječkog prstena. Samo u protekle tri godine povećali smo broj dolazaka za 52%, odnosno broj noćenja za čak 72%, čime smo rekorderi na području naše županije, a i puno šire. Mi smo prije sedam godina shvatili da turizam ne poznaje granice, da moramo surađivati ako želimo da turist dođe, bude zadovoljan i doživi sve što mu možemo ponuditi. Vjerujem da ćemo ovom sinergijom uspjeti realizirati još bolje i kvalitetnije projekte i turističke proizvode, na zadovoljstvo turista, ali i svih nas i naših građana,” naglasio je prilikom potpisivanja ugovora Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke. 

Uspješnu suradnju potvrđuju i financijski podaci. U 2014. su tako tri osnovne turističke djelatnosti (smještaj, priprema hrane i pića i turističke agencije) ostvarile ukupan prihod od 710 milijuna kuna. Podaci su to koji potvrđuju da se na području Rijeke i Riječkog prstena nalazi jak turistički sektor, koji može generirati daljnji razvoj turizma. 

Formalnu suradnju turističkih zajednica pozdravili su primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te direktorica Turističke zajednice Primorsko- goranske županije Irena Peršić-Živadinov, a potpisivanju su prisustvovali i Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma te Ratomir Ivičić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

“Zajednička turistička politika dovodi do stvaranja novog turističkog proizvoda, pridonosi prihvatljivijem nastupu na tržištu, ali i standardizaciji ponude na širem prostoru,” rekao je Ivičić. 

“Ova inicijativa je nešto najbolje što se dogodilo u posljednje vrijeme u sustavu Hrvatske turističke zajednice i može biti dobar primjer za slične inicijative,” zaključio je Ivičić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i čelni ljudi gradova i općina Riječkog prstena: kostrenska načelnica Mirela Marunić, Alan Crnković zamjenik kraljevičke gradonačelnice, Željko Lambaša načelnik Općine Čavle, Ervin Radetić načelnik Općine Jelenje, Dean Jurčić zamjenik kastavskog gradonačelnika, Sanja Udović načelnica Općine Viškovo te Matija Laginja načelnik Općine Klana.