Ostalo 28. ožujak 2024. Izvor: PGŽ

Započela manifestacija “Upoznajmo Frankopane” u Opatiji

Započela manifestacija “Upoznajmo Frankopane” u Opatiji
Otvorenjem izložbe “Upoznajmo Frankopane” započela je istoimena manifestacija kojom se, tijekom više dana i na nekoliko gradskih lokacija, županijska Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” predstavlja u Opatiji.

U okviru 180. obljetnice opatijskog turizma, manifestaciju organiziraju Primorsko-goranska županija te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suradnji s Gradom Opatija i Festivalom Opatija, a prilika je to da se šira javnost, najmlađi kao i turistički djelatnici upoznaju s bogatom povijesnom ostavštinom ove velikaške obitelji.


U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer izložbu su otvorili župan Zlatko Komadina i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

Župan Komadina prisjetio se da je ova županijska priča pokrenuta pred 15 godina obnovom prvih kaštela u Vinodolskoj općini. Tada, kako je rekao, bez namjere da se projekt proširi u ovo što je danas. No, kada se stekla mogućnost financiranja iz EU fondova, Županija je kandidirali projekt Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” i dobivenim novcem uredila i ostale kaštele. Ideja je bila našu kulturnu baštinu staviti u funkciju turizma, rekao je župan.


“Imamo iznimnu kulturnu i prirodnu baštinu, i puno toga je baštinila naša županija. U hrvatskim razmjerima, nekako smo dali ‘osobnu iskaznicu naše države’ Bašćanskom pločom i Vinodolskim zakonom kao prvim pričama uređenosti nekog sustava. Kulturno-turistička ruta je zamišljena da živi dalje kroz turizam te da se i dalje stvaraju priče na temu Frankopana i to sve skupa ide dobro. Frankopani još nisu bili na Liburniji, a sad su stigli i tu”, rekao je Komadina, zaželjevši puno uspjeha izložbi.


Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin izrazio je zadovoljstvo što je izložba, koja je već proputovala jednim dijelom Hrvatske, došla i u Opatiju koja ova godine slavi 180. obljetnicu turizma.

“Kada govorimo o Frankopanima, govorimo o novom kulturnom, gastronomskom i turističkom proizvodu, a sama činjenica da je izložba došla u Opatiju pred uskršnje blagdane, kada bilježimo jako dobru turističku popunjenost, pokazuje da će ona sigurno biti interesantna gostima koji će se upoznati s frankopanskom poviješću, ali i novim proizvodima”, rekao je Kirigin.


“Ovo je izložba na kojoj svaki posjetitelj može upoznati fascinantnu povijest Frankopana koja se više od pet stoljeća pisala na našem području. Županija je projekt Putovima Frankopana pokrenula i stvorila rutu zajedno sa svojim partnerima, gradovima i općinama, turističkim zajednicama i Nadbiskupijom Krk upravo kako bi promovirala lokalnu povijesti, ali i kaštele koje se nalaze u ruralnim dijelovima županije. Imamo još jako puno prostora u turističkom smislu oživjeti te krajeve”, zaključila je Šišić.

Prisutne su pozdravili i ravnatelj Festivala Opatije Ernie Gigante Dešković te ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tamara Mataija koji su istaknuli zadovoljstvo dolaskom Frankopana u Opatiju.

Izložba ostaje otvoreno do 12. travnja, a moguće ju je razgledati radnim danom od 11 do 19 sati.