Ostalo 8. ožujak 2023. K.V.

Zašto trebamo Međunarodni dan žena?

Zašto trebamo Međunarodni dan žena?
Diljem svijeta pripadnice ljepšeg spola danas slave svoj dan. Međunarodni dan žena plod je stogodišnje borbe za ravnopravnost, koja nažalost ni danas, u 21. stoljeću, nije u potpunosti prisutna. 

Točno 163 godine prošle su od štrajka u New Yorku, kojim su radnice tvornice tekstila tražile svoja prava. Istog su dana, na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, žene ponovno podigle glas. Nakon što su tijekom štrajka zatvorene u tvornicu izbio je požar. Uslijedila je strašna tragedija u kojoj je 129 žena izgubilo svoje živote. 

Godinu dana kasnije, 8.ožujka 1909., u spomen na stradale, u New Yorku je obilježen prvi Dan žena, a sljedećih godina Međunarodni dan žena počeo se obilježavati u brojnim zemljama diljem svijeta. 


Međunarodni dan žena obilježava se i u Hrvatskoj. No, nažalost mnogi ga ne doživljavaju na pravi način. Dan je to na koji pripadnice ljepšeg spola ne traže pažnju, već jednakost, koja još uvijek nije u potpunosti prisutna.  

Mnoge žene i dalje su diskriminirane, radno mjesto nerijetko gube zbog odlaska na porodiljni, za isti su posao plaćene manje od muškaraca, a manje su im i mirovine. U najgorim slučajevima žene trpe psihičko i fizičko zlostavljanje te postaju žrtve nasilja. 

Dan žena stoga je dan skretanja pažnje na sve ono što se inače gura pod tepih. Prije svega na činjenicu da i danas, u 21. stoljeću, živimo u takvom svijetu.