Bakar 9. veljača 2021.

10 razloga za posjet jedinstvenom bakarskom kraju

10 razloga za posjet jedinstvenom bakarskom kraju
Bakrani se imaju čime ponositi. Čak 4 od Top 10 povijesnih atrakcija u Riječkom prstenu, po izboru našeg portala, nalaze se na području Grada Bakra. No, ako vam ni to nije dovoljno donosimo vam 10 razloga za posjet predivnom bakarskom kraju.
  
1. Bakarski Kaštel 


Srednjovjekovni Kaštel zasigurno je najimpozantnija bakarska građevina. Smješten na brežuljku iznad starog grada ovaj čuvar Bakarskog zaljeva posjetitelje poput vremeplova vraća u davna vremena i “priča” im o burnoj bakarskoj prošlosti

2. Turska kuća


Jedna od najpoznatijih i najatraktivnijih bakarskih građevina jedinstvena je Turska kuća smještena u srcu Bakra, na najvećem gradskom trgu. Egzotičnu je kuću, kaže legenda, bakarski pomorac sagradio svojoj ženi Turkinji, kojoj je nedostajala rodna zemlja. 

3. Rimska kuća


Još jedna nadasve zanimljiva bakarska građevina je renesansna Rimska kuća, ujedno jedna od najstarijih kuća u Bakru, smještena pokraj Kaštela.

4. Crkva sv. Andrije i katakombe


Najstarija bakarska crkva, ona sv. Andrije apostola treća je po veličini u Hrvatskoj, odmah iza Đakovačke i Zagrebačke katedrale. No, najveća atrakcija nalazi se ispod same crkve. Dvodijelna kripta, koja oduzima dah, krije osamdesetak grobova, ali i mnoge neistražene tajne. 

5. Jaz i Perilo


Nepresušno jezerce tik uz more jedan je od prepoznatljivih simbola Bakra. Jaz od davnina prikuplja čistu vodu što se s okolnih brda kroz podzemlje spušta prema moru. U njenim su dražima, za svoje vladavine, uživali i Krčki knezovi- Frankopani.

Popularno Perilo, smješteno tik do Jaza, je kulturno- povijesni spomenik. Nekada se ovdje ručno prala roba, a danas je Perilo atraktivni podsjetnik na bogatu bakarsku povijest. 

6. Mareograf


Bakarska mareografska postaja najstarija je na Jadranu i jedna od najstarijih na Sredozemlju. Uređaj koji mjeri promjene razine mora ovdje se nalazi od davne 1929. godine.

7. Risnjak 


Iako poznat po moru i pomorstvu Bakar se proteže sve do Gorskog kotara, a jednim je djelom “vlasnik” i predivnog nacionalnog parka Risnjak. Atraktivna priroda idealna je za sve kojima je potreban bijeg od gradske vreve.

8. Hreljinska gradina


Nedaleko starog Bakra na litici iznad Bakarca, “opkoljen” prirodom, krije se srednjovjekovni Hreljin, nekada važno stambeno, trgovačko, obrambeno i upravno središte. Ruševni ostaci, poznatiji kao Hreljinska gradina, fantastičan su prizor, a posebno se ističu dva sakralna objekta- toranj crkve sv. Jurja i kapelica Blažene Djevice Marije.

9. Bakarske prezidi


Atraktivne Bakarske prezidi nekada su se protezali padinama od Bakra do Bakarca. Između jedinstvenih se suhozida sadila vinova loza od koje je nastajala nadaleko poznata Bakarska vodica. Danas je obnovljen tek dio prezida, poznatiji kao Takala, odakle se proteže neopisiv pogled na Bakarski zaljev. 

10. Jezero Ponikve


Ponikve, malo mjesto u bakarskom zaleđu, kriju jedinstveni fenomen- "jezero koje nastaje i nestaje". Naime, nakon iznimno kišnih razdoblja slivne i podzemne vode u krškoj dolini stvore predivno jezero, koje mještani od milja nazivaju “Sad ga ima sad ga nema”. 

Pod vodom se tako nađu tabla, suhozidi, staze i lovačka čeka. Kroz povijest je jezero znalo dosegnuti i nevjerojatnih pedeset metara dubine. 

Razlog više- Bakarska vodica, baškot i torta


Bakarska vodica nekada je tekla europskim dvorima. Obnovom prezida nakon pola stoljeća u manjim se količinama ponovno počela proizvoditi izvorno pjenušavo vino koje morate probati ako posjećujete Bakarski kraj. 

Uz Bakarsku vodicu jedan od simbola Bakra svakako je baškot, dvaput prepečeno ili svježe pecivo prepoznatljiva prstenastog oblika. Na njemu su odrasli brojni Bakrani, a posebno je bio pogodan za brodska putovanja jer je zbog suhoće mogao trajati i pola godine. Baškot se i danas proizvodi s ljubavlju i ponosom. 

Jedinstvenu gastro ponudu zaokružuje raskošna Bakarska torta. Recept obitelji Roberti, star čak 150 godina, spaja svijetli i tamni biskvit s finom kremom od orah i tvori bakarsku slasticu koju morate probati.