Bakar 5. rujan 2018.

10 razloga za posjet jedinstvenom bakarskom kraju

10 razloga za posjet jedinstvenom bakarskom kraju
Bakrani se imaju čime ponositi. Čak 4 od Top 10 povijesnih atrakcija u Riječkom prstenu, po izboru našeg portala, nalaze se na području Grada Bakra. No, ako vam ni to nije dovoljno donosimo vam 10 razloga za posjet predivnom bakarskom kraju.
  
1. Bakarski Kaštel Srednjovjekovni Kaštel zasigurno je najimpozantnija bakarska građevina. Smješten na brežuljku iznad starog grada ovaj čuvar Bakarskog zaljeva posjetitelje poput vremeplova vraća u davna vremena i “priča” im o burnoj bakarskoj prošlosti

2. Turska kućaJedna od najpoznatijih i najatraktivnijih bakarskih građevina jedinstvena je Turska kuća smještena u srcu Bakra, na najvećem gradskom trgu. Egzotičnu je kuću, kaže legenda, bakarski pomorac sagradio svojoj ženi Turkinji, kojoj je nedostajala rodna zemlja. 

3. Rimska kućaJoš jedna nadasve zanimljiva bakarska građevina je renesansna Rimska kuća, ujedno jedna od najstarijih kuća u Bakru, smještena pokraj Kaštela.

4. Crkva sv. Andrije i katakombeNajstarija bakarska crkva, ona sv. Andrije apostola treća je po veličini u Hrvatskoj, odmah iza Đakovačke i Zagrebačke katedrale. No, najveća atrakcija nalazi se ispod same crkve. Dvodijelna kripta, koja oduzima dah, krije osamdesetak grobova, ali i mnoge neistražene tajne. 

5. Jaz i PeriloNepresušno jezerce tik uz more jedan je od prepoznatljivih simbola Bakra. Jaz od davnina prikuplja čistu vodu što se s okolnih brda kroz podzemlje spušta prema moru. U njenim su dražima, za svoje vladavine, uživali i Krčki knezovi- Frankopani.

Popularno Perilo, smješteno tik do Jaza, je kulturno- povijesni spomenik. Nekada se ovdje ručno prala roba, a danas je Perilo atraktivni podsjetnik na bogatu bakarsku povijest. 

6. MareografBakarska mareografska postaja najstarija je na Jadranu i jedna od najstarijih na Sredozemlju. Uređaj koji mjeri promjene razine mora ovdje se nalazi od davne 1929. godine.

7. Risnjak Iako poznat po moru i pomorstvu Bakar se proteže sve do Gorskog kotara, a jednim je djelom “vlasnik” i predivnog nacionalnog parka Risnjak. Atraktivna priroda idealna je za sve kojima je potreban bijeg od gradske vreve.

8. Hreljinska gradinaNedaleko starog Bakra na litici iznad Bakarca, “opkoljen” prirodom, krije se srednjovjekovni Hreljin, nekada važno stambeno, trgovačko, obrambeno i upravno središte. Ruševni ostaci, poznatiji kao Hreljinska gradina, fantastičan su prizor, a posebno se ističu dva sakralna objekta- toranj crkve sv. Jurja i kapelica Blažene Djevice Marije.

9. Bakarski prezidiAtraktivni Bakarski prezidi nekada su se protezali padinama od Bakra do Bakarca. Između jedinstvenih se suhozida sadila vinova loza od koje je nastajala nadaleko poznata Bakarska vodica. Danas je obnovljen tek dio prezida, poznatiji kao Takala, odakle se proteže neopisiv pogled na Bakarski zaljev. 

10. Bakarska vodica i baškotBakarska vodica nekada je tekla europskim dvorima. Obnovom prezida nakon pola stoljeća u manjim se količinama ponovno počela proizvoditi izvorno pjenušavo vino koje morate probati ako posjećujete Bakarski kraj. 

Uz Bakarsku vodicu jedan od simbola Bakra svakako je baškot, dvaput prepečeno ili svježe pecivo prepoznatljiva prstenastog oblika. Na njemu su odrasli brojni Bakrani, a posebno je bio pogodan za brodska putovanja jer je zbog suhoće mogao trajati i pola godine. Baškot se i danas proizvodi s ljubavlju i ponosom. 

Komentari