Bakar 4. srpanj 2021.

Bakrani otkrivali tajne bunkera na Rupnikovoj liniji

Bakrani otkrivali tajne bunkera na Rupnikovoj liniji

Druga ovogodišnja interpretacijska šetnja, u sklopu "Margaretinog leta", Bakrane i njihove goste odvela je na "Rupnikovu liniju", gdje je tajne impresivnih bunkera šetačima otkrio Bore Štrbac. 

U bogat je program ovogodišnjeg “Margaretinog leta” Turistička zajednica Grada Bakra uvrstila nove interpretacijske šetnje. 


“Prošle godine smo krenuli s interpretacijskim šetnjama koje su se pokazale uistinu dobre. Ljudi su jako dobro reagirali, a kako su epidemiološke mjere još uvijek na snazi nastavili smo s tom praksom. Ove godine otkrivamo nove kutke našeg velikog bakarskog kraja, koji je mnogima nepoznat”, rekla je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.

A nakon tradicionalne “Šetnje kroz povijest”, koja je ove godine krenula “Stopama bakarskog vodonoše”, Bakrane i njihove goste organizatori su danas odveli na impresivnu “Rupnikovu liniju”. 


“Rupnikova linija je obrambena linija napravljena za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kao linija koja je trebala zaštititi državu od eventualnog napada Italije. Sagrađen je fortifikacijski lanac dug 225 kilometara, koji je kasnije dobio ime po slovenskom generalu Leonu Rupniku. Na toj liniji ima oko 4 tisuće bunkera, a na bakarskom prostoru je velika koncentracija tih bunkera. Osim fortifikacije zanimljivo je i da je ovdje bila i prva zrakoplovna nesreća u Hrvatskoj. Ovdje su 1909. godine u Gospodskom dolcu poginula dva Nijemca u natjecanju u letu balonima. Nedaleko odavde bila je i nesreća u kojoj je vlak izletio u provaliju”, istaknuo je vodič Bore Štrbac.


Zanimljive su priče Bore Štrbca sudionici današnje, tri kilometara duge šetnje pozorno slušali, a u tome ih omela nije niti kiša, koja je šetače “ulovila” već kod prvog bunkera. 

Edukativne šetnje nastavljaju se već 8. srpnja, kada će Bakrani i njihovi gosti “zalutati na Zlobin”, a zbog velikog će interesa šetnja biti ponovljena i dan kasnije. Posljednja ovogodišnja šetnja na rasporedu je 16. srpnja, a sudionike vodi u upoznavanje Kukuljanova.