Čavle 28. travanj 2015.

1. maj uz roštilj i disc golf

1. maj uz roštilj i disc golf
Rječina je konačno dobila više no dostojnu konkurenciju za Međunarodni praznik rada. Mjesto više, za roštilj i popratne aktivnosti, prvog dana svibnja moglo bi se tražiti i na Platku. 

Platak u petak otvara ljetnu sezonu. Prvi puta u povijesti poznato skijalište želi postati nešto više, cjelogodišnja sportsko- rekreacijska destinacija, naglašava direktor Goranskog sportskog centra Dario Medvedec. 

“Još prošlo ljeto smo gostima ponudili nove sadržaje, ali vremenske prilike nisu nam išle na ruku. Nadam se da će nakon dobre zime Platak dočekati i dobro ljeto. Čistimo i uređujemo kako bi od 1. maja sve bilo spremno za posjetitelje,” poručuje Medvedec.

Spremno će sigurno biti pet platoa za roštiljanje, koji se iznajmiti mogu po cijeni od 90 kuna. Cijena, uz zidani roštilj s rešetkom, uključuje: stol s klupama za osam ljudi, kompletan pribor za roštiljanje, dvije i pol kile ugljena, kocke za potpalu, drva te zlu ne trebalo aparat za gašenje požara. 

Jedino što trebate donijeti je dobro meso, dobra volja, dobro društvo i dobra zabava je zagarantirana, poručuju s Platka. 
 
Prvi tereni za disc golf u Hrvatskoj

Za dobru je zabavu ispunjen još jedan preduvjet. Naime, Platak od prošle godine ima prvi hrvatski teren za disc golf, igru izuzetno popularnu u skandinavskim zemljama i Sjedinjenim američkim državama. Nakon ili za vrijeme roštiljanja gosti tako mogu uživati u 18 terena, odnosno oko dva i pol sata dobre zabave na svježem zraku.

“Cilj je kao i u golfu sa što manje bacanja pogoditi koš, koji se nalazi na udaljenostima od 20 do 150 metara. Igra je simpatična i jako zabavna jer diskovi doista lete pa često završe u šumi i bude smijeha. Disc golf mogu igrati svi, mladi i stari,” pojašnjava Medvedec.

Posjetiteljima su na raspolaganju i teren za boćanje, odnosno dječje igralište za najmlađe, koji će i ovog ljeta na Platku moći voziti go- kart autiće.

Što se budućnosti tiče planovi, zbog kojih bi Platak trebao postati cjelogodišnja destinacija, su ambiciozni. Dio parkirališta prenamjenjuje se u sportske terene za mali nogomet, košarku, badminton…
 
Biciklom s vrha Radeševa

Jedan od atraktivnijih sadržaja koji bi mogli zaživjeti na Platku je biciklistički park, a biciklisti bi uskoro mogli osvojiti i Radeševo.

“Pripremili smo kuke za bicikle, tako da će biti moguće s biciklima otići do vrha Radeševa i spuštati se biciklističkim stazama, kojih ima u okruženju,” naglašava Medvedec. 

Atraktivna bi mogla biti i tubing staza na dnu Radeševa, koja će omogućiti “sanjkanje” u ljetnim mjesecima.

Iako manje aktivna, ništa manje atraktivna, ne bi trebala biti kava na vrhu jedinog skijališta na svijetu koje ima pogled na more. Naime, ako se ostvare planovi, Platak bi na svom najatraktivnijem dijelu trebao dobiti ugostiteljski objekt. 

Također radi se na uspostavi suradnje s Nacionalnim parkom Risnjak, u sklopu koje bi Platak bio svojevrsni ulaz u taj nacionalni park.
 
Zima dostojna Platka

Za kraj napomenimo da je iz Platka uspješna zimska sezona. Nakon prošle sezone u kojoj žičare nisu radile ni jedan dan, ove se zime na skijalištu konačno skijalo i to 65 dana i 14 noći. Prodano je oko 15 tisuća karata, a Platkom se ukupno šetalo, skijalo, bordalo i sanjkalo oko 45 tisuća gostiju.

“S obzirom na područje na kojem se nalazi Platak i nadmorsku visinu na kojoj je skijalište moramo bit zadovoljni s ovim brojkama,” zaključuje voditelj RSRTC Platak Ervin Stilin.

Zanimljivo, nakon čitavog desetljeća proradio je i Pribeniš, a tim bi stopama već sljedeće zime mogao i Tešanj, najavljuju s Platka.