Čavle 25. kolovoz 2023. Klaudio Vrančić

30 godina brojnih izazova i velikih uspjeha Općine Čavle

30 godina brojnih izazova i velikih uspjeha Općine Čavle
Dan Općine Čavle obilježen Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj su nagrađeni Duško Žeželić i Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine

Svečana sjednica općinskog vijeća Općine Čavle, koju je večeras u Domu kulture otvorio predsjednik Vijeća Norbert Mavrinac, uvijek je sjajna prilika za osvrt na čavjansku godinu. No, ova je sjednica ipak bila posebna jer je istom obilježeno tri desetljeća Općine Čavle kao jedinice lokalne samouprave, na što se u svom pozdravnom govoru osvrnula načelnica Ivana Cvitan Polić.


“Trideset godina postojanja i razvoja općine Čavle obilježeno je brojnim izazovima, ali i velikim uspjesima. Gledajući unatrag, možemo biti ponosni na sve što smo postigli. Od malene Općine koja je tek započinjala svoj put sa skromnim proračunom manjim od 4 milijuna kuna i s tek najosnovnijom infrastrukturom postali smo primjer Općine gdje se sredinom i resursima upravlja odgovorno i s vizijom. Danas tako imamo proračun čak 14 puta veći nego prije trideset godina, a na raspolaganju su nam i sredstva iz europskih i nacionalnih fondova što cijelu priču oko razvoja čini još optimističnijom i dinamičnijom”, kazala je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, zahvalivši svima koji su doprinijeli razvoju općine, posebno bivšim načelnicima Mladenu Valjanu i Željku Lambaši.


U spomenutom su razdoblju realizirani brojni projekti. Na prvom je mjestu izgradnja ceste u zoni Soboli vrijedna oko 2 milijuna eura, a tu je i izrada novog prostornog plana. Započeo je i projekt prenamjene Čebuharove kuće koja će postati mali kulturno- turistički centar. Obnavljaju se i opremaju čitaonice, a među najvažnijim je projektima Kaštel Grobnik, koji se sustavno obnavlja. Mještane će posebno razveseliti nastavak ulaganja u Dom kulture.


“Pred nama je kompletno unutarnje uređenje Doma od poslovnih prostora za nove urede općinske uprave do uređenja velike sale i hola. U Dom ćemo uvesti sustav ventilacije i hlađenja, a na krov postaviti fotonaponsku elektranu i na taj način uz maksimalne uštede i najnovije tehnologije učiniti ovaj prostor još ljepšim i ugodnijim”, najavila je Cvitan Polić. 


Općinska načelnica izdvojila je i značajna ulaganja u djecu i mlade, obrazovanje, čavjanski vrtić i osnovnu školu, zahvalivši na pomoći Primorsko- goranskoj županiji. Ulaže se i u sportsku infrastrukturu te sportaše, ali i umirovljenike, koji imaju predivan novi Klub, kao i one kojima je pomoć najpotrebnija. Cvitan Polić je istaknula i velika ulaganja u Platak, gdje je jučer otvorena nova šetnica.


U najsvečanijem trenutku večeri dodijeljene su općinske nagrade i priznanja. Nagrada Općine Čavle za izuzetna postignuća dodijeljena je Dušku Žeželiću, za posebne zasluge u promicanju kulture, duhovne obnove, sporta i humanitarnog rada. Godišnju nagradu Općine Čavle dobila je Katedra čakavskog sabora Grobnišćine za izuzetna postignuća u području zaštite, čuvanja i promicanja čakavskog izričaja i duhovnog nasljeđa Grobnišćine. 


Tom su prilikom tradicionalno dodijeljene nagrade za najljepšu čavjansku okućnicu i balkon i to Svjetlani Jakimović i Magdi Svara, a proglašeni su i najuspješniji čavjanski sportaši- Fabijan Zaharija, Carrolina Bajrić Tin Zaharija Elena Ban te klub- BK Čavle škola boćanja, dok je posebno priznanje dobio Jurica Prpić. 


Ovogodišnju je sjednicu obilježila hvalevrijedna gesta domaćina. Naime, 20 tisuća eura, od čega su četvrtinu prikupili mještani dok je ostalo osigurala Općina, donirano je za obnovu devet obiteljskih kuća. Donaciju je primila predsjednica Humanitarne udruge “Ljudi za ljude” i zamjenica gradonačelnika Gline - Branki Bakšić. 


Ispred pobratimljene Općine Cernik okupljene je pozdravio načelnik Vitomir Žakić, a ispred županijskih Gradova i Općina domaćinima je njihov dan čestitala saborska zastupnica i načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović. U ime Primorsko- goranske županije čestitke je uputio župan Zlatko Komadina, a u ime predsjednika RH izaslanik i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac. 

U glazbenom dijelu nastupili su talentirana mlada pjevačica Kiara Valjan i Mješoviti pjevački zbor “Castrum”.