Čavle 25. listopad 2023. Izvor: PGŽ

Ana Vilenica na Grobniku "postaje" Ana Katrina Zrinski

Ana Vilenica na Grobniku "postaje" Ana Katrina Zrinski
Kulturna manifestacija “Jesen kod Frankopana“ ovog vikenda na Grobniku i u Gorskom kotaru

Ovog vikenda na nekoliko lokacija na Grobniku i u Gorskom kotaru održava se frankopanska kulturna manifestacija “Jesen kod Frankopana”, realizirana u suradnji Primorsko-goranske županije, udruge Fundamental i umjetničke organizacije Kotar teatar, u okviru koje će se premijerno izvesti dvije kazališne predstave, monodrama “Ana Katarina” i dječja predstava “Potraga za frankopanskim blagom”.

Dama kraljevskog garda, snažna intelektualna pojava, ljubiteljica sjaja. Žena bogata i ponosna, krasna i umna, odvažna i slavohlepna, vjerna pratilica svih političkih osnova i djela svoga druga. Ana Katarina Frankopan Zrinski. Ove godine obilježava se 350 godina od njezine smrti. Tom prigodom Ana Vilenica izvodi performans koji pleše između zamišljene romantizirane biografije, povijesnih činjenica i odnosa Ane Katarine s Anom izvođačicom. Izvedba će se održati u Kaštelu Grobnik na dan Aninog vjenčanja za Petra Zrinskog.


“Potraga za frankopanskim blagom”, nastala u koprodukciji Kotar Teatra i Gradskog kazališta “Zorin dom” Karlovac, inspirirana je slikovnicama izrađenim u sklopu projekta “Putovima Frankopana”, a povezuje radnju slikovnica putujući kroz dvorce, rudnike i utvrde gdje su nekad živjeli Frankopani.

Premijera monodrame “Ana Katarina” održat će se u Kaštelu Grobnik, u petak 27. listopada, u 19 i 30 sati. U subotu, 28. listopada s početkom u 17 sati na rasporedu je praizvedba dječje predstava “U potrazi za frankopanskim blagom” u Domu kulture Tršće, a njezina premijera u Kaštelu Zrinskih Brod na Kupi u nedjelju 29. listopada u 11 sati.

Programi su realizirani uz pomoć sredstava Primorsko-goranske županije za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija udruga i umjetničkih organizacija u cilju održivog razvoja Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Ulaz na događanja je besplatan.