Čavle 16. veljača 2022. Izvor: Općina Čavle

Atraktivni multimedijalni sadržaji stižu u Kaštel Grobnik  

Atraktivni multimedijalni sadržaji stižu u Kaštel Grobnik  
Obnovljeni Kaštel Grobnik dobit će multimedijalni vodič, koji obuhvaća šetnju kaštelom te prikaz povijesti i zanimljivosti iz života Kaštela i njegove bliže okolice.


U Općini Čavle je, u sklopu projekta revitalizacije Kaštela Grobnik, potpisan ugovor s izvođačima koji će za obnovljeni Kaštel izraditi multimedijalni vodič. Vodič obuhvaća šetnju Kaštelom te prikaz povijesti i zanimljivosti iz života Kaštela i njegove bliže okolice. Multimedijalni vodič će uključivati opis osoba i događaja interpretiranih kroz audio teme ilustrirane slikom, video ili prikazom proširene stvarnosti, 3D mappingom na zidovima i stropu, a postavit će se i interaktivni info kiosk u galeriji.


Ugovor vrijedan gotovo 1,8 milijuna kuna potpisan je s tvrtkom SGM Informatika d.o.o. iz Splita, a rok za izvođenje radova je 90 dana. U sklopu ugovora je nabava opreme, implementacija sadržaja kroz multimedijalna rješenja i edukacija korisnika za rad s opremom. 

U sklopu projekta “Povežimo se baštinom” Općina Čavle provodi i građevinske i obrtničke radove na Kaštelu, što podrazumijeva adaptaciju i opremanje prostora nužnom opremom u kojem je smještena likovna galerija, obnovu zidova, podova, stropova, unutarnje i vanjske stolarije te grijanje i hlađenje prostora. Kroz adaptaciju će se riješiti funkcionalni raspored izložbenih prostora, uredskog prostora i sanitarija za osoblje.


Spomenuti treba i da je Multimedijalni centar Kaštela Grobnik dobio i voditelja, koji je zadužen za izradu programske aktivnosti za multimedijalni centar, osmišljavanje sadržaja, vođenje turista uz korištenje multimedijalne opreme te brigu o istoj i izradu statistike o broju posjetitelja i realizaciji ciljeva projekta.

“Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,7 milijuna kuna, od čega je 2,9 milijuna bespovratnih sredstava. Odobreno je i dodatnih 137 tisuća kuna za sufinanciranje projekta iz Fonda za sufinanciranje EU projekata pri čemu će Općina Čavle uložiti gotovo 670 tisuća kuna proračunskih sredstava u provedbu projektnih aktivnosti”, istaknula je načelnica Ivana Cvitan Polić.