Čavle 15. travanj 2018.

Atraktivni senjski uskoci “osvojili” drevni grobnički kaštel

Atraktivni senjski uskoci “osvojili” drevni grobnički kaštel
Ekipa Hrvatske radiotelevizije, na čelu sa scenaristom i redateljem Božidarom Domagojem Burićem, boravi na Grobniku, gdje je danas počelo snimanje igrano- dokumentarne serije “Doba uskoka”. U serijalu, kojim će HRT ispričati bogatu povijest “grada pod Nehajem” drevni će grobnički kaštel “glumiti” upravo Senj.
 
Igrano- dokumentarna serija “Doba uskoka” ovih se dana snima u drevnom frankopanskom kaštelu na Grobniku. Kroz četiri jednosatne epizode i dugometražni igrani film HRT će gledateljima ispričati bogatu i dramatičnu povijest slavnih senjskih uskoka, iz druge polovice 16. i prve polovice 17. stoljeća. 
 
“Pratimo jedno posebno razdoblje iz hrvatske povijesti. Seriju smo nazvali Doba uskoka jer je to zbilja jedno doba kad su uskoci radili probleme europskim velesilama i borili se protiv Osmanlija, kao posljednji europski križari, a znali su se zakačiti i s drugima, posebno s Venecijom. U seriji pokušavamo pokazati genezu uskočkog pokreta, koji je počeo na Klisu s Petrom Kružićem. Kad je Klis pao u turske ruke uskoci su se premjestili u Senj, gdje su postali jedna vrsta službene Habsburške pogranične vojske. S obzirom na to da nisu bili redovito plaćani bavili su se i piratstvom. Vrlo je zanimljivo vidjeti njihove ratne tehnike, koje su jedinstvene u svijetu, način na koji su presretali puno veće brodove… Vrlo često su znali nasamariti Mlečane s velikim ratnim galijama. Mislim da će gledateljima biti jako zanimljivo vidjeti kako je par stotina ljudi u to vrijeme prkosilo najvećim carstvima”, rekao je scenarist i redatelj Božidar Domagoj Burić.
 
Grobnik glumi Senj
 
Serijal “Doba uskoka” snimao se diljem Jadrana. Ekipa Hrvatske radiotelevizije, prije dolaska na Grobnik, snimala je tako  u Klisu, pored Sinja i Trilja, u Stonu, na Braču, u Senju i na moru ispred Senja. Stari grobnički kaštel dobio je vrlo značajnu ulogu jer “glumi” sam grad pod Nehajem.
 
“Sa Senjom smo imali velik problem jer je nastradao u 2. Svjetskom ratu, tako da je neupotrebljiv jer nije autentičan. Ne izgleda kako je izgledao u to vrijeme. Morali smo se snalaziti na razne načine. Grobnik nam tako glumi uskočko vježbalište podno senjskih zidina. U scenama koje ćemo snimati idućih dana glumit će i jedan utvrđeni dio Senja. Tu ćemo snimati jednu od najpoznatijih scena iz uskočkog razdoblja, kada su Rabatu zarobili i pogubili Uskoci. Grobnik nam je fenomenalan zato što je potpuno autentičan, ima vrlo malo modernih intervencija”, naglasio je Burić.
 
Filmska ekipa sutra seli na Krk, a na Grobniku se snimanja nastavljaju utorak i srijedu, kada je na rasporedu upravo spomenuta atraktivna noćna scena- opsada senjske tvrđave i hvatanje Rabate. 

Emitiranje na proljeće 2019.
 
Snimanje će se potom nastaviti u Trakošćanu i dvorcu Ribnik pored Karlovca te u studiju HRT-a, gdje se gradi galija, a završiti bi trebalo početkom rujna, nakon čega slijedi postprodukcija.
 
“Vjerujemo da će na proljeće 2019. godine Doba uskoka biti spremno za emitiranje. Emitirat će se na HRT-u, ali već sada postoji interes Viasat Historya, koji je kupio Dubrovačku republiku i Hrvatske kraljeve. Jako su zainteresirani i nadamo se najboljem”, poručila je producentica Marija Kosor.