Čavle 16. ožujak 2022. K.V.

Besplatni pregledi povodom Svjetskog tjedna glaukoma

Besplatni pregledi povodom Svjetskog tjedna glaukoma
Povodom Svjetskog tjedna glaukoma Poliklinika Laser RI za mještane općine Čavle sutra, 17. ožujka, od 16 do 17 sati, organizira akciju besplatnog mjerenja očnog tlaka. 

Kako ističe dr. Bernard Mrak voditelj Poliklinike Laser RI u Čavlima glaukom je, uz makularnu degeneraciju i šećernu bolest, glavni krivac uništenja vida i sljepila današnjice.

“Glaukom, često nazvan zelena mrena i tihi ubojica vida, bolest je koja u početku nema nikakvih simptoma. Direktno je povezan s visokim očnim tlakom, no on nije jedini uzrok. Rana dijagnoza i liječenje može smanjiti ili spriječiti oštećenje živaca, a time i gubitak vida. Danas se većina glaukomskih pacijenta tek slučajno otkrije prilikom pregleda jer u većini slučajeva bolest nema upozoravajućih simptoma”, ističe dr. Mrak.  

U rizičnoj skupini su osobe starije od 60 godina te osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa te kojima netko u obitelji boluje od glaukoma. Smatra se da između 2 i 5% osoba iznad 40 godina boluje od glaukoma, dok taj broj raste s godinama te kod starijih od 65 godina iznosi od 10 do čak 30%. 

“Stoga je vrlo važno da se oči redovno ispituju i mjeriti očni tlak. Preporuka osobama starijima od 40 godina, koje ne spadaju u rizičnu skupinu, je obavljanje kompletnog pregleda oči svakih tri do pet godina. Poliklinika Laser RI opremljena je vrhunskom dijagnostičkom opremom, a pravovremenim liječenjem moguće je u potpunosti izbjeći teže komplikacije bolesti i sljepoću”, pojašnjava dr. Bernard Mrak.

“Pregled počinje općim oftalmološkim pregledom u sklopu kojeg se mjeri očni tlak i pregledava očni živac, mjeri debljinu rožnice (radi preciziranja visine očnog tlaka) i očni ugao (gonioskopija), te radi analizu vidnog polja. Potom slijedi pregled neinvazivnom beskontaktnom metodom laserskog snimanja mrežnice i očnog živca- optičkom koherentnom tomografijom (OCT). Pretraga je potpuno bezbolna i ne šteti oku, a otkriva najsitnije promjene u oku. OCT pretraga je ključna u ranoj dijagnostici glaukoma jer sama vrijednost očnog tlaka nije dovoljna za postavljanje dijagnoze”, naglašava Mrak.

Poliklinika Laser RI, nalazi se na adresi Čavja 58 u Čavlima, narudžbe nisu potrebne za akciju besplatnog mjerenja očnog tlaka koja će se održati u četvrtak 17. ožujka, a sve informacije mogu se dobiti pozivom na telefon 051 410 033 ili e mail:  laserri1@gmail.com.