Čavle 15. ožujak 2015.

Ča u Lisinskom

Ča u Lisinskom
Bila je to večer za pamćenje, usred Zagreba, u Lisinskom, održana je Čakavska večer posvećena grobničkim običajima, govoru, pjesmi i plesu. 

Mantinjadu u Zagrebu inicirala je prošle godine kastavska pjesnikinja Đurđa Gruičić, a ove godine organizatoru Ustanovi Ivan Matetić Ronjgov u pripremi je pomogla Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine. 

Ukupno se sinoć na pozornici  Lisinskog u dvosatnom programu predstavilo više od 100 sudionika. Članovi Folklorne sekcije i vokalne skupine KUD-a Zvir prikazali su stari Grobnički pir, a kako kaže članica Zvira-a Gordana Juretić Perušić, upravo je u prikazu starih običaja Grobničkog pira sadržana sva tradicija u kojoj je obuhvaćen grobnički govor, tanac i kanat. Grobnički dondolaši u nešto smanjenom i pomlađenom sastavu imali su, kao i obično, zapažen nastup kojim su predstavili mali dio mesopusnih običaja. Izmjenjivalo se potom zborsko i klapsko pjevanje, recitiranje, zasvirali su i grobnički sopci.

Uživali su ljubitelji čakavske riječi, a oni koji su se s njom susreli prvi put kroz raznoliki program mogli su upoznati kulturnu baštinu Grobnišćine koju je prepoznao i UNESCO zaštitivši grobnički govor kao kulturno nematerijalno dobro.
 
U Čakavskoj večeri uživala je i predsjednica

Da ovogodišnja Mantinjada dobije dodatno na težini  pobrinula se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je sinoć i osobno došla pozdraviti svoje Grobničane.

“Bilo mi je predivno, malo rodnog kraja usred Zagreba, Zaista nisam nikad očekivala da ću slušati čakavsku riječ ovdje u Zagrebu. Bilo mi je drago vidjeti ove ljude, koje velikim dijelom i poznajem, sjećam ih se iz djetinjstva. Svi smo se pomalo promijenili, ali srce je ostalo isto. Kao što kaže pjesma koju smo svi na kraju zapjevali - Tu je ljubav moja,” istaknula je predsjednica nakon završetka manifestacije. Još je neko vrijeme ostala na druženju sa sudionicima, pozdravljala mnoge, slikala se s djecom. Kaže da je kao mala htjela vježbati folklor u KUD-u Zvir, ali je na školskim priredbama uvijek dopalo čitanje te vremena za folklor nije bilo.

Radojka Šverko, kao posebno gošća, otpjevala je svoje dvije čakavske pjesme, a iako cijelu svoju karijeru pjeva velikim dijelom na čakavštini, otkrila je kako nije rođena čakavka.

“Čakavski sam počela učiti da bi se dodvorila svom prvom mužu i svekrvi, ali sam ga neizmjerno zavoljela. Svoju prvu pjesmu na čakavskom otpjevala sam još 1965. godine. Trudit ću se svim silama da čakavština i dalje živi , jer to je naše bogatstvo po kojemu se razlikujemo od drugih,” emotivna je bila Radojka Šverko nakon svog nastupa.

Darko Čargonja, ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov nije krio svoje zadovoljstvo.

“Bilo je jako svečano i lijepo i iznad svih mojih očekivanja. Dolazak predsjednice znači nam mnogo jer je našu manifestaciju digla na jedan viši nivo. Iza nas je veliki posao u organizaciji, ali možemo reći da će Mantinjade biti i sljedeće godine,” poručio je Čargonja.
 
Nema straha od zaborava

A da nema straha od zaborava čakavske kulturne baštine potvrđuju brojni  mladi zaljubljenici u čakavštinu, koji su jučer nastupili u Lisinskom. Jedna od njih je Petra Mavrinac, koja je recitirala Grobničku kartolinu Vlaste Juretić. Petra glumi u Katedri čakavskog sabora Grobnišćine, članica je literarne skupine, vodi radijsku emisiju, svira klavir, pjeva u školskom zboru i klapi…

A što se tiče Vlaste Juretić ona je sinoć govorila malo, ali gotovo svaka druga pjesma izvedena u Lisinskom njezino je autorsko djelo. Napisala je Vlasta i neslužbenu grobničku himnu “Tu je ljubav moja”, koju su na kraju ove prekrasne večeri izveli svi sudionici na pozornici, dignuvši publiku na noge.

Na Mantinjadi su sudjelovali: Mješoviti pjevački zbor Ronjgi, Folklorna sekcija i Vokalna skupina KUD-a Zvir, Klapa Grobnik, Grobnički sopci, Grobnički dondolaši , Trio Rio, Grupa Yamas, Petra Mavrinac, Marino Peloza, Daniel Šimek, Vlasta Juretić, Cvetana Linić i Brigita Čargonja. Gošća večeri bila je Radojka Šverko.

Među publikom bili su brojni uzvanici: primorsko goranski župan Zlatko Komadina, načelnici Općina Čavle i Viškovo Željko Lambaša i Sanja Udović, pročelnici za kulturu Grada Rijeke i PGŽ Ivan Šarar i Valerij Jurišić i mnogi drugi. Večer je završila grobničkim i primorskim delicijama. Palenta kompirica, Grobnički sir, presnac, kroštuli, orihnjača i makovnjača su u Zagreb stigli iz Restorana Ronjgi.