Čavle 2. rujan 2022. Izvor: Općina Čavle

Čavjanska škola spremna čeka 614 učenika

Čavjanska škola spremna čeka 614 učenika
Ulaganja u zgradu čavjanske škole, prvašićima besplatne radne bilježnice i likovni materijali 

Učenike Osnovne škole Čavle, njih 614, u novoj školskoj godini dočekat će nova fasada na ulazu u školu. Naime, nakon dogradnje novog kraka škole osnivač Primorsko-goranska županija zajedno s Općinom Čavle prionula je uređenju pročelja starog dijela škole u etapama. 

“Tijekom ovog ljeta obnovljena je fasada kod glavnog ulaza, odnosno školske kuhinje. Time je osim vizualnog usklađenja s novim dijelom škole postignuta i veća energetska učinkovitost. Mijenja se i stolarija, odnosno postavljaju novi prozori na sanitarnim čvorovima unutarnjeg dijela škole. Ukupna vrijednost investicija je oko 300 tisuća kuna”, rekla je ravnateljica OŠ Čavle Tanja Stanković.


U ponedjeljak 5. rujna u Osnovnu školu Čavle krenut će i 70 prvašića u tri razredna odjeljenja. Upisanih prvašića ove godine nema u područnoj školi Grad Grobnik jer nije bilo interesa. No, u toj školi nastavu će u jednom kombiniranom razrednom odjeljenju nastaviti pohađati deset učenika 2., 3. i 4. razreda. 

Za čavjanske prvašiće tradicionalno će biti upriličena svečanost prvog dana 5. rujna u 17 sati ispred škole, a Općina Čavle će im za dobar početak pokloniti radne bilježnice i likovni materijal. Vrijednost općinskog poklona iznosi gotovo 400 kuna po djetetu, a za to je Općina izdvojila 27 tisuća kuna. 


“Općina Čavle je posebno osjetljiva na potrebe djece te smatramo da bi svi trebali imati jednake mogućnosti obrazovanja. Zbog toga različitim aktivnostima i programima mislimo na one kojima je potrebna financijska pomoć tijekom školovanja te nagrađujemo one koji se trude i ostvaruju iznimne rezultate. Sretno svima u novoj školskoj godini”, poručila je načelnica Općina Čavle Ivana Cvitan Polić. 

Općina Čavle ponosi se brojem djece na svom području te na razne načine podupire njihovo školovanje. Svake godine Općina stipendira učenike u četiri kategorije: studentska, učenička, obrtnička i sportska stipendija. Prošle školske i akademske godine to pravo ostvarilo je 74 stipendista, a iznos stipendija iznosio je od 300 do 500 kuna mjesečno. Za stipendije Općina Čavle izdvaja 340 tisuća kuna. 


U sklopu pomoći za djecu Općina Čavle je ove godine osigurala sredstva i za nabavku školskih udžbenika za učenike srednjih škola za ovu 2022./2023. školsku godinu. Pravo na besplatne knjige tako su ostvarili srednjoškolci čiji su roditelji zadovoljavali jedan od uvjeta iz Odluke o socijalnoj skrbi na području Općine Čavle i to: socijalni uvjet, uvjet prihoda ili poseban uvjet.  

Ove godine, podsjetimo, Općina je financijski pomagala i pripremu za ispite državne mature. Projekt je realiziran u suradnji s Erste bankom i online platformom za poduke Škola u Oblacima. 

Ovog ljeta u srednje škole ispraćeni su osmaši, njih 78, a najuspješnije je knjigama nagradila Osnovna škola Čavle. Učenicu generacije Noru Sečen vrijednim poklonom nagradila je Općina Čavle.