Čavle 9. veljača 2024. Izvor: Sportokracija

Čavjanski “laboratorij” za stvaranje svjetskih prvakinja

Čavjanski “laboratorij” za stvaranje svjetskih prvakinja
Dovoljno je reći “Čavle Škola boćanja”, pa da se čak i oni površniji pratitelji tog trofejnog hrvatskog sporta “naklone do poda”. Jer, malo se koji klub u samo trinaest godina postojanja može pohvaliti šesterostrukom titulom državnih prvakinja i dvjema finalima Kupa europskih prvakinja, a o pojedinačnim svjetskim naslovima da i ne govorimo, piše portal Sportokracija

“Uz ekipne titule, prvi pojedinačni naslovi sežu u 2013. godinu, kada su Elona Čori i Tea Čančarević kao članice hrvatske reprezentacije osvojile prve europske medalje. U zadnjih šest, sedam godina izvanredna je Carrolina Bajrić, koja nam je donijela brojne medalje s europskih i svjetskih prvenstava. Prošle se godine okitila naslovom europske prvakinje u disciplini pojedinačno klasično, dok je ove osvojila dvostruku svjetsku titulu i to u štafetnom izbijanju te igri parova s Nikol Belasić, također našom dugogodišnjom trofejnom članicom”, rekao je trener Dean Klarić, jedan od glavnih “krivaca” za velike uspjehe čavjanskih boćarica.


Klub je i ove sezone konkurentan u Prvenstvu Hrvatske.

“Ova je godina malo specifična, jer su neke igračice krenule u srednju školu, a neke se i prvi put zaposlile, no ipak se s ekipama Komiže i Pule nalazimo na vrhu ljestvice. Tek je započeo drugi dio lige, nakon kojeg slijedi doigravanje za prvaka”.

Spomenute rezultate bilo bi vrlo teško ostvariti bez kvalitetne infrastrukture.

“Skok kvalitete ženskog boćanja u Čavlima došao je izgradnjom dvorane Hrastenica. Primjerice, sad je zima, a nama je unutra ugodnih 20-ak stupnjeva. Možemo raditi tijekom čitave godine što je vrlo važno, pogotovo ako znamo da većina klubova trenira na otvorenom i u zimskim mjesecima nema uvjeta za rad s mlađim kategorijama”.


U Čavlima nemaju takvih problema, jer jog u Hrastenici svakodnevno je prepun djece.

“Imamo sedamnaest djevojčica i dva dječaka mlađih od petnaest godina. Uz treninge u Čavlima postoji i jedan izdvojeni pogon u Matuljima u kojem s djecom također rade naše trenerice. Ta su djeca naša budućnost. Opredijelili smo se za stvaranje naših igračica, nismo klub koji kupuje sa strane”.

Od prvog treninga do titule svjetske prvakinje dug je i zahtjevan put, koji, kao u svakom drugom sportu i poslu, počinje prvim korakom.

“Moje dugogodišnje trenersko i životno iskustvo govori mi kako se djeca najlakše zadržavaju u sportu kroz nekakva poligonska natjecanja i vježbe, naglasio je iskusni trener. Njima je to dinamično, stalno su u pokretu, natječu se i kreću, a najvažnije je da uživaju u sportu. Na treninzima najmlađih puno je trčanja i poligonskih vježbi, a kroz takav način rada vidimo i koje je dijete sklonije brzinskim disciplinama, a koje onim klasičnim. Županijski savez već nekoliko godina organizira natjecanje ‘Miće boćarice i boćari u akciji’ na kojem sudjeluje do stotinjak djece, što pokazuje da svi zajedno dobro radimo”.


Dobar, ili bolje rečeno odličan dugogodišnji rad iznjedrio je i dvije svjetske prvakinje. Carrolina Bajrić i Nikol Belasić djevojke su koje unatoč zvučnim svjetskim titulama, i dalje skromno i marljivo rade u svojoj Hrastenici.

“Još od najmlađih dana jako sam puno trenirala, vrlo često ostajala sama u dvorani nakon završetka službenog treninga. Od prvog sam dana „zagrizla“ i bila jako uporna, a imala sam i manje obaveza nego danas, pa sam mogla i više trenirati. Uz uporan rad najvažnije je vjerovati u sebe”, otkrila je već poznati recept za uspjeh Carrolina Bajrić.

Titula europskih klupskih prvakinja glavni dugoročni cilj

“U klubu sam od prvoga dana. Na početku sam se igrala poput ove današnje djece, a prije četiri, pet godina krenula sa zapaženijim rezultatima. Nije lako održavati formu i prije velikih natjecanja prolaziti posebne višednevne pripreme. U našem sportu svi prvo vide izbijače, jer oni su atraktivniji, iako mislim da je nama 'koštadorima' ipak nešto zahtjevnije. Primjerice, njima su uvijek iste fiksne pozicije, a mi se moramo prilagoditi različitim jogovima”, otkrila je Nikol Belasić koja je mnogim ljubiteljima boćanja poznata po svom nekadašnjem djevojačkom prezimenu Marelja Bošnjak.

Poput svih ozbiljnih klubova i Čavle Škola boćanja ima kratkoročne i dugoročne planove za budućnost.

“Želimo vratiti titulu prvakinja Hrvatske, koju smo do sada osvojili šest puta. Dugoročni plan je osvojiti titulu europskih klupskih prvakinja, koja nam je izmaknula u dva navrata kada smo igrali finala tog natjecanja. Iako za hrvatske prilike imamo dosta djece, pokušat ćemo dodatno povećati broj najmlađih članova. Svake godine odemo u školu i promoviramo boćanje među djecom, a to ćemo činiti i ubuduće”, poručila je predsjednica kluba Ira Nimčević.