Čavle 4. siječanj 2017.

Čavjanski maškarani tanci kao nekada

Čavjanski maškarani tanci kao nekada
Čavle, nekada prijestolnica mesopusnih događanja na Kvarneru, u velikom se stilu vraća na maškaranu scenu. Maškarani tanci u Domu kulture na Čavlima počinju ove subote, a za dobru su zabavu na otvaranju zaduženi Koktelsi i Fiesta.

Nekada opjevani čavjanski maškarani tanci proteklih su godina pomalo padali u zaborav. No, uspavana prijestolnica mesopusnih događanja na Kvarneru vraća se u velikom stilu. “Maškarani centar Grobnik” ujedinio je Grobnišćinu. Čavjanske maškare, Grobnički dondolaši, turističke zajednice Čavle i Jelenje te ugostitelj Oleg Medica, zajedničkim su snagama pripremili maškarani doživljaj kakav je na Čavlima bio nekada.

Maškarana događanja na Grobnišćini tradicionalno počinju simboličnim “diganjen zvonca” na Cipici, u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka- Diže, ovog petka (06.01.) u 17 sati.

Već dan kasnije u subotu (07.01.) prva će zvona nagovijestiti dolazak petog godišnjeg doba. Grobnički dondolaši ”obahajaju” općinu Čavle, a po dolasku kod Doma kulture s Čavjanskim maškarama objesti će krivca za sve nedaće u protekloj godini.

Vrijeme do dolaska dondolaša Grobničani će moći skratiti razgledavanjem atraktivne izložbe ručno rađenih figurica zvončara i tradicijskih maski Europe u staroj vijećnici Doma kulture Čavle. Izložba se otvara u 17 sati, a moći će se razgledati sve do 14. veljače.
 
Koktelsi na otvaranju 

Istu večer počinju maškarani tanci u Domu kulture na Čavlima uz dobru glazbu, povoljne cijene jela i pića te humanitarnu tombolu s bogatim nagradama. Prva od osam maškaranih subota rezervirana za Koktelse i Fiestu, a uz njih će ove sezone na Čavlima nastupati Mauro Staraj & La banda, Alen Vitasović, Šajeta i D’Beni band. Ulaz će na Čavlima biti 25 kuna, a za taj će se iznos dobiti i piće dobrodošlice te poklon bon za Futura carneval shop.

Već dan kasnije, nedjelju (08.01.) dondolaši će obići i općinu Jelenje te tako kompletirati prvu ovogodišnju rutu po Grobnišćini.

Kraj siječnja (28.01) rezerviran je za najmlađe grobničke maškarice. Tada je naime, u Domu kulture na Čavlima, na rasporedu Dječja reduta, koja počinje u 16 sati.
 
Maškarani Platak i Grobnišćina zvoni

Zasigurno jedan od najpoznatijih maškaranih brendova na Grobniku je Maškarani Platak. Jedinstveni maškarani “spust” predviđen je za početak veljače ( subotu 04.02. u 10 sati). No, kao i uvijek puno će ovisiti o vremenskim (ne)prilikama.

Još jedno sjajno maškarano događanje dogodit će se dan kasnije. Nedjelju (05.02) Čavja će ponovno zazvoniti, ovog puta u sklopu manifestacije “Grobnišćina zvoni”. Dondolašima u goste stiže desetak zvončarskih grupa.

Veselo će biti na grobničkim cestama 18. veljače, kada je na rasporedu 3. Grobnički međunarodni maškarani auto rally.
 
Grobnička noć

Najpoznatija maškarana subota, koja s ponosom nosi naziv “Grobnička noć”, pada 25. veljače, kada završavaju ovogodišnji Čavjanski maškarani tanci.

Maškarano će ludilo u nedjelju (26.02) preseliti na riječko Korzo. Na Riječkom karnevalu boje Grobnišćine i ove će godine braniti brojne grupe. 

28. veljače Grobnički će dondolaši zatvoriti mesopust, a veliko će finale biti tradicionalno paljenje pusta, dok će se na Pepelnicu (01.03) pustu suditi i u Gradu Grobniku.