Čavle 17. travanj 2023. Izvor: PGŽ

Čavjanski učenici "otvorili" Županijsku školu plivanja

Čavjanski učenici "otvorili" Županijsku školu plivanja
Učenici OŠ Čavle prvi su krenuli s aktivnostima na Bazenima Kantrida u okviru novog PGŽ projekta “Županijska škola plivanja”

“Svako dijete u našoj županiji bi trebalo znati plivati u osnovnoj školi te smo zbog toga i pokrenuli ovaj projekt”, izjavio je župan Zlatko Komadina prilikom predstavljanja te istaknuo da će projektom biti obuhvaćeno 1200 djece na više lokacija, a Gradu Rijeci zahvalio je na ustupljenim terminima na Kantridi,

Resorne pročelnice UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin i UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić su pojasnile kako su projektom Županijska škola plivanja obuhvaćeni učenici i učenice drugih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Primorsko-goranska županija. Cilj projekta je da sva djeca savladaju vještinu i osnovnu tehniku plivanja, disanja i snalaženja u vodi, a projekt će se, osim na Bazenima Kantrida, provoditi na bazenu u Delnicama i u moru. Ujedno su pojasnile da će se aktivnosti u moru odvijati tijekom lipnja za otočne škole i one koje se nalaze u blizini mora.

U projekt su uključene 32 škole, rekla je glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ Katja Luketić, kako bi se smanjio udio neplivača u školskoj populaciji, a po završetku projekta objavit će se rezultati, kao i ažurirani podaci o udjelu neplivača.

Plivanje je aktivnost koja ima višestruke pozitivne učinke na zdravlje, stoga je Primorsko-goranska županija prepoznala izuzetnu važnost poticanja pravilnog rasta i razvoja učenika kroz sport. Program će provoditi licencirani plivački treneri i kineziolozi, a cilj je da sva djeca savladaju vještinu i osnovnu tehniku plivanja, disanja i snalaženja u vodi.

Troškove cjelokupnog projekta financirat će u potpunosti Primorsko-goranska županija, za što su osigurana sredstva u Proračunu za 2023. godinu u iznosu od 80.000 eura.