Čavle 24. ožujak 2022. Izvor: Općina Čavle

Čavjanski umirovljenici uskoro će dobiti novi klub

Čavjanski umirovljenici uskoro će dobiti novi klub
Projekt za 21. stoljeće vrijedan 2,25 milijuna kuna je pred završetkom. Uskoro se otvara klub opremljen i obogaćen sadržajima za sve osobe treće životne dobi. 

“Umirovljenici i osobe treće životne dobi jedna su od najranjivijih skupina u društvu i dodatno su pogođeni okolnostima pandemije, izolacija i osamljenosti. Sve dulji životni vijek ljudi nameće potrebu ulaganja u socijalne usluge za starije, a koje će u budućnosti biti sve potrebnije. Tu dolazi do izražaja uloga jedinica lokalne samouprave poput Općine Čavle, koja je taj problem detektirala i riješila te na taj način svojim aktivnostima i programima radi na socijalnoj integraciji starijih osoba gradeći uzajamne socijalne odnose i pripadnost široj zajednici”, pojašnjava ideju Kluba umirovljenika 21. stoljeća načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. 


Naime, cilj projekta je povećati socijalnu uključenost starijih osoba kako bi se potaknulo njihovo sudjelovanje u društvu kroz  provedbu i razvoj niza socijalnih, društvenih i edukativnih aktivnosti i programa, unapređenje zdravlja te poticanje uključivanja u aktivnosti zajednice.

Iz navedenog razloga gradi se i oprema Klub umirovljenika Čavle, koji će biti otvoren za sve starije osobe s područja Urbane aglomeracije Rijeka. Riječ je o bivšem boćarskom klubu Bajci u naselju Buzdohanj čija je adaptacija pri završetku.

Ukupna vrijednost 2,25 milijuna kuna 

Ukupna vrijednost investicije: rekonstrukcije, opremanja i programa bit će 2,25 milijuna kuna. Iznos od 1,4 milijuna kuna financiran je kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali. Partneri u projektu su Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Udruga umirovljenika Čavle.


“U dosadašnje radove na izgradnji i uređenju uloženo je još 835 tisuća kuna. Objekt je ovim projektom povećan u vidu zatvorene terase, napravljen je kompletno novi krov, stolarija, sve instalacije, sanitarni čvorovi te toplinska fasada i uređen okoliš. Umirovljenici će dobiti novi, opremljen prostor za druženje i edukaciju kakav i zaslužuju. Radove je izvodila tvrtka Upravitelj gradnja i održavanje iz Zagreba, a dovršeni su krajem godine. Ove je radove sufinanciralo MRRFEU iz Programa podrške brdsko- planinskim područjima sa 150.000 kuna. Zaposlena je i voditeljica kluba i u tijeku su završne pripreme te uskoro krećemo s radom”, rekla je načelnica Ivana Cvitan Polić. 

Radionice i edukacije: informatika, pravno savjetovanje, ples i zdravstveni savjeti 

Projekt obuhvaća provedbu aktivnosti i programa za uključivanje starijih osoba te opremanje kluba osnovnom, ali i specijaliziranom opremom. 

Planira se organizacija niza radionica i edukacija: služenje računalom (praktično za starije-korištenje računala, čitanje vijesti i novosti, povezivanje putem društvenih mreža, pisanje e- maila, služenje mobitelom, fotografiranje, slanje fotografija i slično), hortikulturne radionice, plesne radionice i organizacija plesnih zabava u Domu kulture, besplatno pravno savjetovanje (pravni savjeti iz svih domena), mjerenje tlaka i razine šećera u krvi na tjednoj bazi i vođenje evidencija.


Organizirat će se i radionice te predavanja o prevenciji bolesti srca i krvožilja, prevencija demencije, padova kod odraslih i osteoporoze, radionice o zdravoj prehrani za starije osobe pod motom “Kuhajmo zajedno i zdravo”, rano otkrivanje dijabetesa i slično. Planirat će se i odlasci u prirodu i organizirane šetnje te izleti u bližoj i daljoj okolici. 

Računala, tv, oprema za vježbanje, društvene igre te medicinska pomagala

Da bi se programi mogli održavati, a boravak članovima bio ugodan klub će se opremiti osnovnom, ali i specijaliziranom opremom. I to kako u unutarnjem prostoru, tako i vanjskom uz uređenje boćališta, dvorišta s klupama, roštiljem... 

Uz nabavu namještaja, planirano je opremanje Kluba umirovljenika informatičkom opremom i tv prijemnikom. Korisnici će moći svakodnevno doći i gledati TV program, služiti se računalom, pročitati novine i  popiti kavu u ugodnom društvu u suvremeno uređenom prostoru.


Nabavit će se i oprema za tjelovježbu (štapove za nordijsko hodanje, prostirke, bučice, lopte), zatim društvene igre (šah, elektronski pikado, karte, čunjevi, boće, tombolu). Korisnici će na raspolaganju imati i specijalizirana medicinsku opremu i pomagala (tlakomjer, inhalatore, štake, defibrilator, hodalice, setove za mjerenje šećera u krvi).

Kupnja vozila za prijevoz teže pokretnih osoba, svi programi za korisnike besplatni 

Putem projekta planirana je i kupnja vozila za prijevoz teže pokretljivih osoba kako bi i njima bilo omogućeno sudjelovanja u radu i aktivnostima kluba. 


“Potrebno je istaknuti da će za one koji su usamljeni, bez obitelji, ovo biti mogućnost za svakodnevno druženje i socijalizaciju. Programi će biti u potpunosti besplatni, što je izuzetno značajno, s obzirom na male mirovine, jer su upravo financije često sprečavale umirovljenike da se bave aktivnostima kojima žele”, zaključila je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.