Čavle 28. ožujak 2023. K.V.

Čavjanskim udrugama više od 190 tisuća eura

Čavjanskim udrugama više od 190 tisuća eura
Više od 190 tisuća eura ove je godine osigurano za čavjanske udruge iz općinskog proračuna

Općina Čavle će ove godine udrugama koje djeluju na njenom području podijeliti nešto više od 190 tisuća eura, što je osjetan porast u odnosu na godinu ranije. Za udruge u sportu iz općinskog je proračuna osigurano 111 799, a za udruge u kulturi i udruge civilnog društva 78 618 eura. 

Na Javni poziv za financiranje godišnjeg programa prijavilo se ukupno 36 udruga, a uvjete natječaja zadovoljile su njih 33. U općinskoj vijećnici danas su tako sklopljeni ugovori s 4 civilne udruge, 10 udruga u kulturi i 19 u sportu.


“Davanja za sport u prošloj godini dosegla su 2.2 milijuna kuna u što ulazi i održavanja sportskih objekata i režijski troškovi, te još dodatno na taj iznos sportske stipendije, sportske nagrade najuspješnijim sportašima i sportašicama te sportskim klubovima koje dajemo svake godine povodom Bartoje, zatim sufinanciranje sportskih pregleda i niz sponzorstava koje dajemo za sportske manifestacije i pomoći sportašima za odlazak na međunarodna natjecanja i slično. Sva ta ulaganja nama se vraćaju na način da se većina naše djece bavi barem jednim sportom, a osim rekreativaca u našoj općini se stvara velik broj uspješnih i nagrađivanih sportaša koji promoviraju općinu diljem svijeta. Svi znamo koliko je sport važan ne samo za fizičko zdravlje, nego i razvoj kompletne osobe i jednog normalnog društva. Zbog svega navedenog u ovoj godini ta će ulaganja biti još i veća. Kultura i udruge civilnog društva doprinose pak bogatijem društvenom životu u općini, prepoznaju važne kulturne, povijesne i tradicijske točke u našoj zajednici na kojima se gradi identitet društva, ili popularno brend destinacije. Bez udruga u kulturi program Općine i Turističke zajednice bio bi puno siromašniji i zato im hvala na ogromnoj podršci koju nam sve ovo vrijeme pružaju. Imamo i neke nove udruge u kulturi što nam je posebno drago jer znači da naše društvo živi, a obzirom na njihov djelokrug rada koji se bazira na prirodi i održivom načinu života vidi se da se društvo i mijenja na bolje i da se svi polako okrećemo prirodi”, poručila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.