Čavle 5. listopad 2019.

Cro Race “proletio” kroz Čavle, Adam Yates prvi na Platku

Cro Race “proletio” kroz Čavle, Adam Yates prvi na Platku
“Kraljevska” 5. etapa Cro Race- a, koja je jutros startala iz Rapca, “proletjela” je kroz Čavle. Ciljnom linijom na Platku prvi je prošao Britanac Adam Yates, član australske momčadi Mitchelton- Scott.

Britanac Adam Yates, član australske momčadi Mitchelton- Scott, pobjednik je pete etape biciklističke utrke Cro Race vožene od Rapca do vrha uspona na Platak u dužini od 136 kilometara, a tom je etapnom pobjedom preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu.


Yates je ciljem prošao u vremenu od 3:40:01,10 sekundi ispred najbližih pratitelja, drugoplasiranog Talijana Davidea Villelle (Astana) i trećeplasiranog Španjolca Victora De la Partea (CCC). Uoči posljednje, šeste etape koja će se u nedjelju voziti od Svete Nedelje do Trga svetog Marka u Zagrebu (155km) Yates ima 15 sekundi bolje vrijeme od drugog Villelle, a 17 od trećeg De la Partea.


“Ovo je bila etapa koja mi je odgovarala i momčad ju je odlično odvezla te mi pripremila teren za pobjedu. Prvi put nastupam u Hrvatskoj i za sada sam vrlo zadovoljan, ceste su odlične, organizacija vrhunska i nadam se da ću sutra slaviti ukupnu pobjedu”, izjavio je Yates.


Trijumfom na Platku Yates je preuzeo vodstvo i u redoslijedu za zelenu majicu namijenjenu najboljem penjaču, dok je plavu majicu za najboljeg sprintera zadržao njegov momčadski kolega Australac Alexander Edmondson (Mitchelton- Scott). Vodstvo u redoslijedu za najboljeg mladog vozača i bijelu majicu preuzeo je Kazahstanac Vadim Pronskiy (Astana). Hrvatski veteran, 40-godišnji Radoslav Rogina (Adria Mobil) dan uoči završetka CRO Racea zauzima 10. mjesto u ukupnom redoslijedu sa 1:50 minuta slabijim vremenom od Yatesa.


Yatesu je na Platku nagradu za etapnu pobjedu uručila pročelnica upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko- goranske županije Sonja Šišić, crvenu majicu voditeljica projekata TZ Kvarnera Vlasta Mastrović te zelenu majicu predsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle Norbert Mavrinac. 


Njegovom timskom kolegi Edmondsonu plavu majicu je dodijelio predstavnik Turističke zajednice Grada Opatije Goran Pavlović, dok su Pronskom bijelu majicu uručili savjetnica za zdravstvo, socijalnu skrb i sport Općine Čavle Petra Šuljić te član vijeća Turističke zajednice Općine Čavle Gregor Dumanić.


Kao i dosadašnjih godina, utrku svakodnevno prenosi Hrvatska radiotelevizija s dvanaest sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos se emitira i na Eurosportu, a TV prijenos, zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., imaju brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata- u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji- iz čak 190 zemalja, od kojih neke utrku prenose i uživo. 


Novost je ove godine i to što se za američko tržište utrka prenosi uživo preko kanala GCN, najveće biciklističke online mreže. Dodatno, utrka se može gledati i na brojnim interkontinentalnim letovima zrakoplovnih kompanija koje svojim putnicima pružaju sportske sadržaje. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na više od deset prijenosa Olimpijskih igara, koja utrku snima kamerama u vožnji te uz korištenje posebnog snimateljskog helikoptera koji prati utrku iz zraka.