Čavle 25. travanj 2018.

Dan vina u grobničkom kaštelu sv. Filipu i Jakovu u čast

Dan vina u grobničkom kaštelu sv. Filipu i Jakovu u čast
Koncert Leta 3, Dan vina, šetnja do Grada Grobnika, novinarski kotlić, misna slavlja... samo su dio brojnih događanja, koja će se narednih dana održati na Grobnišćini u čast sv. Filipa i Jakova.

Dan Općine Čavle, koja se može pohvaliti s čak tri sveca zaštitnika, ove se godine obilježava uoči blagdana Sv. Filipa i Jakova. Naime, Općina Čavle, koja ima dvije župe, svoj dan svake neparne godine slavi oko blagdana Sv. Bartola, dok su parne godine rezervirane za sv. Filipa i Jakova.
 
Let 3 na Platku

Proslava Filipje 2018. počet će već ove subote, u 19 sati, kada će na Platku, ispred Velikog doma, nastupiti svima dobro poznati riječki rokeri, jedinstveni “Let 3”.


Nakon rokerskog uvoda u Filipju fešta će se s Platka preseliti u Grad Grobnik. Oko starog frankopanskog kaštela, svega nekoliko metara udaljenog od crkve sv. Filipa i Jakova, smještena je većina događaja.

Hodeć do Grada Grobnika

Na sam Blagdan Sv.Filipa i Jakova “koktel” događanja u ranim će jutarnjim satima prvosvibanjskim budnicama najaviti dragi gosti s Kastva- Spinčićeva muzika. Kastavce ćete u 9 sati moći čuti na Čavlima, pola sata kasnije na Krenovcu, a u 10 sati pod grobničkim kaštelom.


U jutarnjim satima (9:15) s Trga hrvatskih branitelja, iza Doma kulture Čavle, svi zainteresirani kreću u šetnju kroz prirodu starim frankopanskim putem- “Hodeć do Grada Grobnika”
 
Degustacija ponajboljih hrvatskih vina

U 11 sati svečano se otvara 11. Dan vina, tradicionalna manifestacija u sklopu koje će svi posjetitelji moći uživati u degustaciji ponajboljih hrvatskih vina. Organizatori su najavili bogat program u kojem će se predstaviti: klape Grobnik i Intriga, Ženski zbor Korezin, KUD Zvir Jelenje i harmonikaši, kao i prateći samanj s 30-ak izlagača, OPG-ova i rukotvorina te Zeleni stol udruge Vidov san. Najmlađe će posebno razveseliti demonstracija gađanja lukom i strijelom, Streličarskog kluba “Ajkule”.


U Sokolani će se dijeliti fažol, jota i palenta kompirica, dok će se ispod kaštela novinari natjecati u kuhanju kotlića pa s Grobnika nitko neće otići gladan ni žedan.

1. Turnir u pločkanju

Ovogodišnja je novost turnir u “pločkanju”, hrvatskoj tradicijskoj igri sličnoj boćanju, koji će se prvi puta održati u našoj županiji, u suradnji s Istarskim pljočkarskim savezom.


Svete mise u crkvi sv. Filipa i Jakova na rasporedu su u 8 i 10:30, kada će biti podijeljen sakrament Sv.Krizme. Misno slavlje predvodi vojni ordinarij BIH, biskup Tomo Vukšić.

Detaljan program i satnicu događanja u sklopu Filipje 2018., koju zajedničkim snagama organiziraju: Općina Čavle, TZO Čavle, Udruga Palentar i KD Čavle, možete pogledati ovdje.

Foto: arhiva