Čavle 15. travanj 2020.

Dom kulture Čavle poprima novo lice, uskoro druga faza

Dom kulture Čavle poprima novo lice, uskoro druga faza
Zapadni dio čavjanskog Doma kulture dobio je novi krov, privode se kraju radovi na fasadi, a uskoro bi trebao dobiti i novu stolariju. Po završetku prve faze skela se seli na prednji dio Doma.

Kapitalni projekt Općine Čavle napreduje unatoč pandemiji koja je uvelike usporila funkcioniranje čitave zemlje i dovela u pitanje realizaciju brojnih projekata. 


Na zapadnom dijelu Doma kulture Čavle, u kojem su dvorana s pozornicom, vatrogasni dom te dio poslovnih prostora, kraju se privodi novi krov, a završeni su i svi termički slojevi fasade, osim završnog. Čeka se isporuka aluminijske stolarije, nakon čije će se montaže završiti fasada. 


Prva faza energetske obnove, koja je započela 11. veljače, trebala bi biti gotova do kraja svibnja, nakon čega se radovi sele na prednji dio Doma kulture, gdje su ugostiteljski objekt, banka, pošta, turistička zajednica i stara vijećnica. 

Po završetku obnove čavjanski Dom će dobiti novi vizualni identitet, a značajna je i ušteda u energentima, koja bi po nekim procjenama trebala biti do čak 70 posto. 


Projekt je vrijedan 4,5 milijuna kuna, od čega je 1,5 milijuna bespovratnih europskih sredstava osigurano kroz natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz to Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova odobrilo je Općini Čavle 1,3 milijuna kuna, dok će se ostatak osigurati kreditom ugovorenim HBOR- om, uz najpovoljniju kamatnu stopu od 0,1 posto.