Čavle 2. prosinac 2021. Klaudio Vrančić

Dom za starije “Prsten” u Klani bit će kao “grad u malom”

Dom za starije “Prsten” u Klani bit će kao “grad u malom”
Uz dvjestotinjak jednokrevetnih soba sa sanitarnim čvorom “Prsten” bi trebao imati i zajedničke prostore kao što su: čitaonica, kafić, dvorana, trgovina… čak i bazen.

U Domu kulture Čavle predstavnicima Gradova i Općina, gradonačelnicima, načelnicima i vijećnicima, jučer je predstavljeno idejno rješenje budućeg Doma za starije “Prsten”, koji će se graditi u Klani, na mjestu bivše vojarne.


Okupljene je na samom početku pozdravila općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, a kako bi po njima trebao izgledati budući Dom pokazali su projektanti Maja i Vojko Stanić, iz Studija “Mapa”.

“Cilj je bio osmisliti koncept s naglaskom na zajedništva između korisnika doma, ali i uključivanje zajednice u njihov boravak. Uz dvjestotinjak jednokrevetnih soba sa sanitarnim čvorom tu bi bili i zajednički sadržaji, koji bi bili dostupni i stanovnicima Klane i okolice. Osigurano je oko 10 tisuća kvadrata, a petina bi bili zajednički prostori kao što su: dnevni boravak, kuhinja, čitaonica, kafić, dvorana, bazen, trgovina… Sve na što su korisnici inače navikli imali bi i na području Doma”, ističe Maja Stanić. 


Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ, osvrnula se na kvalitetne europske primjere, među kojima je i Dom za starije Kantrida.

“Koncept upravljanja i rada u Domu bio bi po modelu E- Qalina, gdje naša županija ima desetogodišnje iskustvo. Najbolji primjer je Dom Kantrida, koji ima jako visoke ocjene korisnika i njihovih obitelji. Sva pažnja i kompletan stručni rad tu su usmjereni na specifične individualizirane potrebe svakog stanara. To je model takozvane kućanske zajednice po kojem će biti organiziran i rad u novom Domu”, najavila je Marač.


U projekt je, uz Primorsko- goransku županiju, za sada uključeno pet jedinica lokalne samouprave, a to su Grad Kastav te Općine Čavle, Jelenje, Viškovo i naravno Klana. Novi bi Dom, ako sve bude po planu, trebao biti završen do kraja 2027. godine.