Čavle 7. siječanj 2017.

Dondolaši tjeraju "minuse" s Grobnišćine

Dondolaši tjeraju "minuse" s Grobnišćine
Točno 332 dana prošlo je od kad su na Grobnišćini posljednji puta odjekivala dondolaška zvona. (Pre)dugu pauzu jutros je prekinulo bučno otvaranje mesopusta Grobničkih dondolaša.
 
Grobnički dondolaši teško da su mogli izabrati bolje vrijeme za tjeranje zime. Rano jutros krenuli su u borbu s temperaturnim minusima. Od Doma kulture popeli su se starom rutom prema Bajčevom i Rakovom selu, a potom su nastavili prema Kosorcima i Hrastenici. 
 
Po stanicama duž rute su ih, kao i svake godine do sada, čekali brojni mještani. Na Hrastenici je najmlađem dondolašu, petogodišnjem Fabijanu Relji, Edo Žeželić poklonio “praću”, dok je žuntu za “iskustvo” ove godine dobio Nikola Kolja Vrančić.
 
Dondolaši današnji pohod nastavljaju rutom: Dikom, Halovac, vrh Čavje, Cernik, Mavrinci, Cipica (igralište i Diža), Podvrh, Žeželovo selo, Žubrovo selo, Lišćevica, Krenovac, Dom kulture, gdje ih se očekuje oko 19 sati.
 
Čavjanske će maškare, po dolasku dondolaša, Grobničanima predstaviti krivca za sve lanjske probleme, koji će na “stupu srama” visiti sve do 28. veljače i velikog finala ovogodišnjih maškaranih događanja na Čavlima. 
 
Zabava će se večeras nastaviti u Domu kulture Čavle gdje se održavaju prvi ovogodišnji maškarani tanci uz Koktelse i Fiestu.
 
U zvuku grobničkih zvona sutra će uživati mještani općine Jelenje, koju će Grobnički dondolaši obilaziti od ranih jutarnjih sati.