Čavle 6. siječanj 2023. Klaudio Vrančić

Dondolaško zvono označilo početak mesopusta na Čavji

Dondolaško zvono označilo početak mesopusta na Čavji
Najdondolaš 2022. Arian Maršanić zazvonio velikim zvonom na Cipici i označio početak mesopusta na Čavji. Fešta se s Cipice preselila u Buffet Pomorac, gdje je u tijeku 14. “Kobasica Open”

Zvuk zbog kojeg Grobničanima srce jače tuče nakon dugo je vremena odjeknuo Cipicom. U dvorištu pokojnog Ivana Raka- Diže okupili su se brojni mještani, kako bi u društvu Grobničkih dondolaša obilježili početak ovogodišnjeg mesopusta.


Tradicionalno na Sveta tri kralja čast da prvi pozvoni ima “najdondolaš” iz protekle godine. A ta je čast ovog puta pripala mladom Arianu Maršaniću iz grupe Podrvanj, koji je “prodrmao” veliko, pedesetak kilograma teško zvono.


“Nekad smo morali zvoniti da potjeramo zimu, ove ćemo godine izgleda zvoniti da je vratimo. Malo je pretoplo, ali jedva čekamo da sutra krenemo. Jako nas je puno, bit će nas rekordan broj”, poručio je Alen Haramija, predsjednik Grobničkih dondolaša, naglasivši kako je Dondolašima uvijek najvažnije dostojanstveno predstaviti i promicati svoj kraj.


Haramija se zahvalio okupljenima, a posebno Ankici Rak, vjerojatno najvećoj simpatizerki Grobničkih dondolaša. Najdondolaš 2022. supruzi pokojnog Diže, u znak zahvalnosti, uručio je buket cvijeća i ovogodišnji kalendar Grobničkih dondolaša.

 “Kobasica Open”

Fešta se s Cipice preselila u Buffet Pomorac, gdje je održan 14. “Kobasica Open”. Na tradicionalni izbor najbolje domaće kobasice prijavilo se dvadesetak natjecatelja. A šesteročlani je žiri imao težak posao birajući najbolju kuhanu i pečenu kobasicu.