Čavle 18. studeni 2021. Miroslav Krpan 

Dva sata Grobnika Tomljanoviću i Šimunoviču

Dva sata Grobnika Tomljanoviću i Šimunoviču
Prvi hrvatski Open Endurance Cup okupio deset timova u dva sata vožnje, dok su dvostruko više vozili Twingo Cup, čak 21 tim

Sredina studenog, a oktanska scena je još uvijek, ne živahna, već živa s nekoliko natjecanja koja će potrajati sve do Sv. Nikole, u prvom vikendu prosinca. Dugo se nije dogodilo da se na jednom prostoru, a ovoga je puta kultni hrvatski oktanski hram Automotodrom Grobnik, tijekom tri dana objedinio tri različite automobilističke discipline, tri natjecanja što su ih priredili ASK Kastavac, AK RI autosport i AK Poreč Motorsport. 


Posebnu pažnju plijenilo je natjecanje u vožnji izdržljivosti pod jedinstvenim imenom “Prvi hrvatski Endurance Cup” što su ga osmislili vrijedni i agilni sportski djelatnici Auto sportskog kluba Kastavac, do sada česti i uspješni organizatori autocross natjecanja, ali i značajnih i vrhunskih međunarodnih utrka na kružnim stazama. Endurance je osmišljen kao svojevrsna završnica jedne izuzetno uspjele sezone na krugu, hrvatskog prvenstva koje je uz dva natjecanja na grobničkoj stazi objedinila i gostovanja u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, na znanim i čak u svijetu F1 ili moto GP utrkama priznatim stazama.

Dvodnevno natjecanje, prvo treninzi, a potom i višesatne vožnje, okupile su deset timova s po dva vozača u hrvatskom otvorenom Enduranceu uz zastupljenost 12 klubova. Vozili su dva sata izdržljivosti, izmjenjujući se za volanom različitih automobila, razvrstani u pet grupa, odnosno šest klasa. Bilo je tu vozača s iskustvom na kružnim stazama, ali i onih kojima je ovo bio novi izazov obzirom da su uspjehe ostvarivali u nekim drugim disciplinama. No, svi su pokazali da mogu, znaju, hoće i vrijedi dodati, svi su stigli do cilja.

Najbrže vrijeme tek u 61. krugu

Prvim će pobjednicima, u povijesti domaćeg automobilizma, biti upisan dvojac Igor Tomljanović (AMKK Cobra Virovitica) i Grega Šimunovič (AK Saint Christopher racing team Gospić) koji su nakon dva sata i 1:03,212 minuta provezli ukupno 63 kruga (262,63 km) u prestižnoj Seat Cupri TCR. Najbolje vrijeme kruga 1:32,846 minuta ostvarili su pri samom kraju utrke, tek u 61.krugu. Malo je bilo izvjesno da će stići do pobjede, ali posrećilo im se i zbog izlijetanja u grobnički šljunak do gotovo samog kraja ponajboljih Crnogoraca Frana i Zlatka Dubrete (AMSK Kotor) u identičnom automobilu. Na kraju su se Kotorani, s četiri kruga manjka, morali zadovoljiti “tek” drugim mjestom provezavši 59 krugova. Do trećeg su mjesta u “Renault Cliu IV Cup” stigli Ivan Gustin (AK Istra racing team Pazin) i Hrvoje Belinić (AK Pula- Rovinj), koji su odradili pet krugova manje od pobjednika. Pobjednici po grupama bili su- grupa 1 (do 1400 ccm) Robert Antunović (AK Trogir) i Tomislav Vrčak (AKK Fly with Kolman Zagreb) u VW Lupo, grupa 2 (do 1600 ccm) Lovro Badurina i Boris Katić (Karting klub Rijeka, Peugeot 106), grupa 3 (do 2000 ccm) Guštin-Belinić, grupa 6 (TCR) Tomljanović- Šimunovič. Svi su pobjednici i svojih klasa, dok je u još jednoj izdvojenoj klasi 8 najbolji bio tandem Goran Sikirica (AK Župa Dubrovačka) i Antonio Maggi (ASK Kastavac) u Ford Fiesti. Maggi je ujedno bio najuspješniji junior, dok su u seniorskoj konkurenciji taj primat, iz tri različite grupe vozila, stekli Tomislav Novosel (AKK DS Racing Prelog), Ivan Gustin i Igor Tomljanović. Dodjelom bodova klupskim ekipama, najviše su za pobjedu sakupili “dečki” Preloškog AKK DS Racing, tri boda više od AKK Fly with Kolman, te 11 više od KK Rijeka.


“Izuzetno sam zadovoljan. Tijekom sezone na kružnim stazama iskazan je interes da se pri kraju godine održi jedan ovakav event. Shvatili smo to ozbiljno, prionuli poslu, organizirali i eto uspješno proveli. Zahvalan sam svima na pomoći, posebno i domaćinima Automotodromu Grobnik, kao i partneru iz Slovenije Lema racingu. Naime, da bismo upotpunili cjelodnevni natjecateljski program, uvrštena je i utrka četiri sata Twingo Cupa. Ovime smo pokazali da se pored onih običnih utrka mogu realizirati i ovako specifične, pa je zato na nivou Hrvatskog auto i karting saveza već pripremljen pravilnik za raspis cjelogodišnjeg Endurance Cupa s vjerujemo četiri natjecanja”, istakao je, po zaključenju manifestacije, direktor utrke Dean Grbac, ujedno i sportski direktor za auto utrke na kružnim stazama HAKS- a.


Twingo Cup, kojeg već godinama organizira “Lema Racing” iz Slovenije, uvijek atraktivne utrke priredi na svakom natjecanju. Ovog puta, na utrci “4 sata Grobnika” sudjelovalo je 21 vozilo sa 68 vozača iz Slovenije, Hrvatske i Italije, obzirom da su se tijekom 240 minuta vožnje mogla izmjenjivati dva do četiri vozača. Poslije punih 99 krugova (412,71 km) s 1:43,508 minuta preko predviđenog vremena u posljednjem krugu pobjednički su slavili vozači tima “Preša Cerklje” s trojicom vozača Preša- Preša- Cerar. Najbolje vrijeme kruga ostvarili su u 51.krugu vozeći 1:59,149 minuta. Drugi su ciljem, sa samo 418 tisućinki sekunde zaostatka, stigli D.Robida- Z.Robida iz tima “Pro vizija”, dok je tim “BA-Motorsport” u sastavu Grm- Jerkič- Avbelj- Fabijan utrošio 5,695 sekundi više od pobjednika. Zanimljivo je da se u krugu pobjednika našlo čak šest automobila, a 90 i više krugova ostvarilo je čak 18 automobila, odnosno timova, što je dokaz dobre tehničke pripreme vozila, ali i fizičke pripremljenosti vozača.