Čavle 3. ožujak 2020.

Energetska obnova Doma kulture Čavle u punom jeku

Energetska obnova Doma kulture Čavle u punom jeku
Zahuktali su se radovi na obnovi Doma kulture Čavle. Kapitalni općinski projekt energetske obnove zgrade, vrijedan 4,5 milijuna kuna, počeo je 11. veljače, a trebao bi završiti do sredine listopada. 

Polako, ali sigurno, Dom kulture Čavle poprima novo lice. U prvoj fazi energetske obnove zgrade radovi se izvode na zapadnom dijelu objekta u kojem su dvorana s pozornicom, vatrogasni dom te dio poslovnih prostora. 


Do sada je postavljena termoizolacija vanjske ovojnice tog dijela zgrade, a uskoro kreće i zamjena stolarije, kao i termoizolacija i zamjena krovnog pokrova te završna obrada fasade. 


Prva faza energetske obnove Doma kulture Čavle počela je 11. veljače, a trebala bi biti završena do 30. travnja. Druga faza, koja obuhvaća prednji dio zgrade, u kojem su ugostiteljski objekt, banka, pošta, Turistička zajednica i stara vijećnica, trebala bi započeti 4. svibnja i potrajati sve do 16. listopada. 


Dom kulture Čavle na jesen će tako dobiti sasvim novi vizualni identitet. Dosadašnji sivi krov, zamijenit će crveni, fasada će zasjati u krem tonovima, dok će stolarija i limarija biti u srebrnoj boji. Zanemariva dakako nije ni ušteda u energentima, koja bi po nekim procjenama trebala biti do čak 70 posto. 
 

Vrijednost kapitalnog općinskog projekta je 4,5 milijuna kuna, s time da je bespovratnih europskih 1,5 milijuna osigurano kroz natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova je Općini Čavle odobrilo 1,3 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati kreditom ugovorenim HBOR- om, uz najpovoljniju kamatnu stopu od 0,1 posto.