Čavle 29. travanj 2024. K.V.

Filipja na Grobniku uz brojna događanja i posebnog gosta

Filipja na Grobniku uz brojna događanja i posebnog gosta
Uz Dan općine i Filipju nastavlja se slavljenički tjedan, kaštel i Frankopani u fokusu proslave

Sutra, 30. travnja, u grobničkom Kaštelu, ususret blagdanu sv. Filipa i Jakova, održat će se nova manifestacija pod nazivom Frankopanski krug u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. Bit će to zanimljivi povijesni, kulturno-zabavni i gastronomski događaj. 

Tog dana obilježit će se pogibija Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, a posebnost je što će događanju nazočiti potomak Frankopana. Naime, udruga Frankopanska straža organizira dolazak markiza Giordia Frangipanea u Kaštel Grobnik. 


Istog dana od 16.30 sati, uz potporu Primorsko-goranske županije i Općine Čavle, posjetitelje očekuju dvije inspirativne interpretacijske šetnje, zanimljivo predavanje, uprizorenje posljednjih trenutaka Petra Zrinskog u tamnici i razgledavanje impresivne izložbe “Upoznajmo Frankopane”. Posjetitelji će moći razgovarati s Frankopanima, fotografirati se s njima, a bit će tu i prigodni ugostiteljski program te koncert Zoran Majstorović s njegovim triom, a povodom Svjetskog dana jazza.

Središnja proslava blagdana sv. Filipa i Jakova održava se 1. svibnja, a svečane svete mise bit će služene u 8, 10.30 i 18 sati. Istog dana u 10 i 11 sati za sve ljubitelje kulture i povijesti bit će organizirane još dvije vođene šetnje sa posjetom izložbi “Putovima Frankopana”. Glazbeno društvo Spinčići tradicionalno će svirati budnice po cijeloj općini u povodu Prvog maja. Održat će se i boćarski turnir BK Frankopan, a u 10.30 sati i podjela prvomajskog fažola, ovoga puta na jogu.


Subotu 4. svibnja u 16 sati organizira se Hodeć do Grada Grobnika s polaskom iz centra Čavala te besplatnim “obedom po domaću”. Nakon toga, od 17 sati u Kaštelu Grobnik održat će se Craft fest Grobnik u organizaciji udruge Palentar uz glazbu Old School Banda i bogatu tombolu.

Događanja organiziraju Općina Čavle, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica općine Čavle, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine te udruge Praesidio Frangipanis- Frankopanska straža i Palentar.