Čavle 2. travanj 2018.

Finci “padaju” s grobničkog neba

Finci “padaju” s grobničkog neba
Šezdesetak finskih padobranaca, članova najvećeg finskog kluba- “Skydive Finland”, ovih dana trenira na Grobničkom polju. Dio padobranaca na Grobnik je, iz daleke Finske, stigao s velikom Cessnom C- 208.

Šezdesetak finskih padobranaca ovih je dana “obojilo” grobničko nebo. Članovi najvećeg finskog kluba- “Skydive Finland”, koji na Grobniku borave dva tjedna, koriste svaku (vremensku) priliku za “razgledavanje” Grobnišćine iz ptičje perspektive.

Finci na Grobniku, u društvu domaćina- članova Padobranskog kluba “Krila Kvarnera”, “bruse” formu za nadolazeću sezonu koja na sjeveru Europe, zbog lošeg vremena, službeno još uvijek nije počela.
 
Skokovi s četiri tisuće metara

“Imamo vrlo skup zrakoplov, a zrakoplovi su najskuplji kada su u hangaru, tako da smo još prije dvije godine počeli planirati zimske skokove van Finske. Natjecao sam se na mnogo lokacija u južnoj Europi pa su me pitali dali znam neko mjesto gdje bi mogli skakati. Predložio sam Grobnik jer znam kakvi su uvjeti i ljudi ovdje. Bilo je teško realizirati projekt, ali uspjeli smo. Naši članovi su jako zadovoljni. Ja sam bio ovdje puno puta i jako mi se sviđa. Grobnik mi je kao drugi dom,” rekao je Timo Toivonen, član “Skydive Finland” kluba, koji nije imao problema istaknuti što ga se najviše dojmilo. “Sviđa mi se pivo, pivo, pivo… i hrana”, poručio je kroz smijeh.

Zanimljivo Finci su na Grobnik stigli sa svojom snažnom Cessnom C- 208, zrakoplovom s turbo motorom, zahvaljujući čijim sposobnostima, skokove izvode s čak četiri tisuće metara. Dio njih na Grobnik je s Cessnom doletio iz daleke Finske. Na Grobničkom polju skaču tandem skokove, kao i freefly, ali i atraktivne wingsuit skokove. 
 
Upozorenje nesmotrenim šetačima

Nije zanemariv ni turistički aspekt ove “padobranske priče” jer je velika većina gostujućih padobranaca smještena na području Grobnišćine, što je sigurno razveselilo iznajmljivače u dvije grobničke općine.

Finske padobrance na Grobničkom polju možete vidjeti sve do 8. travnja. No, organizatori mole sve posjetitelje da se pridržavaju pravila i ne šeću po zrakoplovnoj pisti, što je i inače najstrože zabranjeno, jer time ugrožavaju sebe, ali i svih u zrakoplovima, koji slijeću i polijeću.