Čavle 16. travanj 2024. Klaudio Vrančić

Frankopane od danas upoznati možete na Grobniku

Frankopane od danas upoznati možete na Grobniku
U galeriji Kaštela Grobnik svečano otvorena multimedijalna izložba “Upoznajmo Frankopane”

Primorsko-goranska županija je, u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Grobnišćine, svečano otvorila izložbu “Upoznajmo Frankopane” u Galeriji suvremene umjetnosti Kaštela Grobnik. 

“Čast nam je ovu predivnu izložbu, koja našu kulturnu baštinu prezentira na jedan zaista jedinstven način, ugostiti u našoj Galeriji suvremene umjetnosti i našem predivnom Kaštelu”, istaknula je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, pozvavši svih da u narednih mjesec dana razgledaju izložbu.


Izložba objedinjuje kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Primorsko-goranske županije, vezanu uz povijesnu ostavštinu obitelji Frankopan. Posjetitelji se tako mogu upoznati s Kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana, koja uključuje 17 kaštela i 3 sakralna objekta, interpretacijskim centrima, multimedijalnim sadržajem te aktivnostima provedenim kroz značajan županijski projekt.

“Izložba je kao stvorena za ovaj prostor i zaista se lijepo uklopila. Karakteristično za našu Rutu je uključivanje lokalnog stanovništva, poduzetnika i umjetnika u njenu promociju. Svi koji dođu u Kaštel Grobnik moći će tako vidjeti dio naše kulturno-povijesne baštine, ali i čitav niz proizvoda”, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ.


“Ovo je priča o ljudima koji su živjeli u to doba, o Frankopanima, a ne samo o njihovim kaštelima. Rutom Putovima Frankopana želimo ispričati našu povijest. Najljepše je kad se Frankopani i priča o njima ‘usele’ u frankopanski kaštel, kao što je to ovdje u Gradu Grobniku”, rekao je primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, koji je izložbu proglasio otvorenom.

Atraktivna izložba “Upoznajmo Frankopane” u Kaštelu Grobnik može će se razgledati radnim danom od 8:30 do 16 sati te subotom od 9 do 15 sati.