Čavle 25. travanj 2024. Izvor: KČS Grobnišćine

Frankopanski krug - oživjet će povijest u Kaštelu Grobnik

Frankopanski krug - oživjet će povijest u Kaštelu Grobnik
Zanimljivo predavanje, inspirativne interpretacijske šetnje, uprizorenje posljednjih trenutaka Petra Zrinskog u tamnici, razgledavanje impresivne izložbe

U utorak 30. travnja na spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u frankopanskom kaštelu Grobnik, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, održava se manifestacija Frankopanski krug: Još odjekuje slava Frankopana. 

Cilj ove manifestacije jest obilježavanje tog nemilog događaja, ali i skretanje pozornosti na one manje poznate dane slave, kad je frankopanske kaštele resila raskoš koju je danas teško i zamisliti.

Uz potporu Primorsko-goranske županije i Općine Čavle, posjetitelje očekuje zanimljivo predavanje, inspirativne interpretacijske šetnje, uprizorenje posljednjih trenutaka Petra Zrinskog u tamnici, ili razgledavanje impresivne izložbe “Upoznajmo Frankopane”. 


“Da ne bude sve tako ozbiljno moći ćete porazgovarati s Frankopanima koji su zaplovili kroz vrijeme kako bi se mogli fotografirati s posjetiteljima, a bit će tu i prigodni ugostiteljski program kojeg osigurava Mamma Mia fine dining. Na kraju sve će uresiti koncert Zoran Majstorović tria posebno prilagođen tako da svojim programom objedinjuje spomen na Frankopane i Međunarodni dan jazza koji se obilježava istoga dana”, najavljuju iz grobničke Katedre.

Frankopan i Zrinski

Obitelji Frankopan i Zrinski neraskidivo su vezane uz naš kraj. Gotovo je nemoguće zamisliti ijedan ozbiljniji povijesni ili kulturni događaj koji nije usko povezan uz njihovo ime. Bili su graditelji koji su sagradili lanac kaštela koji se proteže od Grobnika do Novoga Vinodolskog, mecene pa i poznati stvaratelji umjetničkih djela, čuvari hrvatskog jezika i glagoljice, promicatelji znanja, čuvari vjere i branitelji zemlje. A o njima tako malo znamo… Još se nešto malo zna o sudbonosnom danu 30. travnja 1671. kad je životni put ovih obitelji naprasno prekinut, ali o onim slavnim danima kad je obitelj Frankopan činila jednu od zapaženijih obitelji na europskoj plemićkoj sceni zna se vrlo malo. O tim slavnim danima kad je grobničkim kaštelom koračao veliki Bernardin Frankopan govorit će prof. dr. sc. Marijan Bradanović.