Čavle 8. travanj 2024. V.A/K.V.

Frankopanski Uskrs veseljem napunio grobnički Kaštel

Frankopanski Uskrs veseljem napunio grobnički Kaštel
Nastavak Frankopanskog Uskrsa u Kaštelu ove je nedjelje, uz bogat program, razveselio brojne mališane i njihove roditelje

Frankopanski Uskrs u Kaštelu je napokon, nakon vremenskih neprilika na Uskrsni ponedjeljak, dočekao drugi dio manifestacije, onaj na otvorenom. I bio je to sjajan dan na Grobniku. 


Posjetitelji svih generacija iskoristili su prekrasan proljetni dan kako bi došli u kaštel, koji ih je dočekao posebno dekoriran. Sve do 17 sati svi su se dobro zabavljali uz prigodnu glazbu, nastup Plesnog centra Sirius, potragu za zlatnim jajem te zabavni kviz, kao i u uskrsnom slamnatom poligonu “Kokošinjac”. Veliki doprinos cijelom programu dala je Udruga za kreativno promicanje znanja i vještina “Grobnički rez”, koja je svojim programima cijelom događanju dala dodatnu draž, a u galeriji je priredila i dječju proljetnu radionicu koja je oduševila male i velike.


Atraktivno je bilo rezanje najvećeg šišera (pletenice) u povijesti Grobnika. Najavljen je šišer dugačak čak 17 metara, no preciznim mjerenjem je izmjereno čak 17,70 metara. Sve je počelo proglasom Frankopanske straže, čiji su pripadnici potom uručili sablje dvjema djevojkama koje su, nakon odbrojavanja prerezale šišer. Bile su to svjetska prvakinja u boćanju Nikol Belasić te Lara Zagorac europska prvakinja u brzopoteznom šahu. 


Uslijedila je podjela šišera, za što su bile zadužene članice Udruge umirovljenika Čavle, a pomogla im je i općinska načelnica Ivana Cvitan Polić. Prikupljale su se i donacije za liječenje četverogodišnje djevojčice Anje Jurčić pa je manifestacija imala i humanitarni karakter. Prikupljenim sredstvima pridodat će se i donacija Armade Grobnik, koja priprema posebnu humanitarnu akciju. 


Tradicionalni Frankopanski Uskrs u Kaštelu organizirali su Općine Čavle i Turistička zajednica općine Čavle.